Проф. Инна Пелева, Йордан Велчев и Антон Баев са тримата номинирани за награда „Пловдив” в една от най-силните категории – „Художествена литература”. Пелева, която е дългогодишен преподавател в Пловдивския университет, е отличена за книгата си „Георги Марков. Снимки с познати”, Велчев – за стихосбирката „Събиране на значенията”, а Баев – за романа „Истинската история на Спас Господов”.

Силна конкуренция се очертава и в раздел „Театър”, където и трите номинирани постижения са се случили на сцената на Пловдивската драма – Симо Алексиев за ролята на Доктора в „Да се провреш под дъгата”, екипът на „Момчето от последния чин” за едно от най-успешните представления на отминалата година и Анелия Ташева за ролите на Офелия в  „Анна в тропиците“ от Нило Круз и за Мария Яковлевна-Маканя в „Руски мармалад“.

В раздел „ „Изобразително изкуство“ са номинирани Ангел Гешев за изложбата „Символи“ в галерия Arsenal of Art и Стоян Куцев за ретроспективна изложба „Стъпки“ в залата на Градската художествена галерия на Главната.

Диригентът Борислав Иванов е сред отличените в раздел „Музика”. Дългогодишният директор на Държавна опера-Пловдив е отличен за галаспектакъла „Най-хубавото от Верди”, с който отбеляза юбилея си на Античния театър. В същата категория са номинирани и АМТИИ-Пловдив за „45 години катедра Музикален фолклор“ и Мирослава Кацарова за цялостната концепция  на и реализация на PLOVDIV JAZZFEST през 2017 г.

В раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“ са отличени Владимир Балчев за изложба „Символите на Стария град“, Аксиния Бутева за книгата „Жената, Везмото, Градът” и Любозар Фратев за преиздаването на книгата „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“ от Стефан  Кисов.

Хор „Детска китка” (за празничния концерт по случай основаването си),  Борис Стоилов (за илюстрациите към книгата  „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“ от Рудолф Ерих Распе) и балетно студио „Буратино” (за юбилеен балетен спектакъл „Една представа за щастието“ ) са отличените в раздела „Произведение на изкуството, предназначено за деца”.

Номинациите бяха излъчени от общо 41 предложения. От тях отпаднаха две от раздел „Журналистика”, заради неспазване на условията, описани в документацията. Две от предложенията бяха оттеглени от вносителите преди заседанието на комисиите - едното в раздел „Художествена литература“ , второто в раздел „Изобразително изкуство“.  

Всички останали предложения -  общо 37, бяха допуснати до следващ етап, в който оценяването  се извърши от осем специализирани комисии, които разгледаха на 30 април 2018 г. предложенията за присъждане на наградите в разделите: „Художествена литература“, „Художествен превод“, „Журналистика“, „Архитектура“, „Музика“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио визуални изкуства, фотография  и операторско майсторство“ и определиха номинациите. Постъпилите предложения в разделите „Произведение на изкуството, предназначено за деца” и „Културно наследство и съхраняване на паметта“ бяха разгледани от всички комисии, съгласно Статута. 

Някои от предложенията за номинации бяха обединени, тъй като макар и  внесени от различни вносители, съдържаха едно и също предложение, казаха от общината.

Следващото заседание на осемте комисии е на 22 май, когато ще бъдат определени победителите в 10-те раздела. Резултатите от това последно заседание се пазят в тайна до вечерта на 23 май 2018 г., когато на тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“  с начален час 18.30 часа ще бъдат оповестени тазгодишните носители на награда „Пловдив“.

 

ОЩЕ НОМИНАЦИИ:

Раздел „Архитектура“

Райна Бекиров за жилищна сграда с магазини в УПИ II-1147,1148,кв.293 по плана на ЦГЧ, гр.Пловдив, ул. Авксентий Велешки №8

Раздел „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

БНТ – Пловдив и оператора Антон  Марчев за поредицата -„Пътувай с БНТ2“  за  излъчвана всяка неделя в програмната схема на БНТ2      Документална поредица за туризъм -„Пътувай с БНТ2“

Раздел „ „Журналистика“

Редакция на списание „Нула32” за седми брой  „Малкият Париж“ посветен на съдбата на квартал Кючук Париж през годините и девети брой „Светломер“, разказващ историята на пловдивската артистична фотография на списание „Нула 32“

Раздел „Художествен превод“

Наталия Христова за „Формула на любовта“ от Симона Спарако

Венера Атанасова за романа „Момичето от Бруклин“ на Гиьом Мюсо