23 проекта ще бъдат финансирани със средства по последната отворена покана „Наследство” на фондация „Пловдив 2019”.  Най-висока е сумата за фестивала Hills of Rock - 350 000 лева, съобщава PlovdivTime.bg

От информацията по кандидатстването става ясно, че организаторите Фест Тийм ще разчитат на партньор - Live Nation, който ще осигури изпълнителите за главната сцена. Фест Тийм са поискали 450 000 лв.  Това става ясно от публикувания протокол на страницата на „Пловдив 2019”. Снощи на Управителният съвет  на фондацията разгледа прежурирания списък на одобрените проекти, след като на предно заседание взе решение да ограничи финансирането в рамките на 1 500 000 лв., вместо 3 милиона, както бе заложено при обявяването на отворената покана. За останалите пари ще бъде обявена нова сесия за кандидатстване. От милион и половина между проектите са разпределени 1 365 785 лв.

Още няколко са събитията, които получават по-голямо финансиране, защото са кандидатствали по изискванията от Направление 1 на отворената покана. 

245 500 лева са гласувани за Драматичния театър и изключително амбициозния проект - „Пътуващият човек” , включващ три представления, чрез които трупата на театъра изследва световни литературни текстове и развива нови драматургични похвати. Първото представление – „Одисей”, вече е художествен факт, а останалите са  „Коприна“ по световноизвестния роман на Алесандро Барико  и “Новите приключения на Барон Мюнхаузен“. В „Новите приключения на Барон Мюнхаузен“ основната цел е излизането на театъра от консервативното пространство на сградата и готовата сценична механизация, създаването на ново сценично пространство върху плаваща сцена в Гребен канал Пловдив. Спектакълът ще бъде хармонична смесица между театър, литература, музика, танц, цирк и сценични атракциони, които да поразяват въображението на съвременната много млада публика на Пловдив. Театралното действие ще се променя всеки път в зависимост от очакванията на конкретната публика, а действието свободно ще преминава през време и пространство, ще води зрителя към осезаеми с всичките му сетива приключения.

 

252 000 лв. получава Държавна опера-Пловдив, която е кандидатствала за финансиране на летния Opera Open фестивал. Първоначалната сума, която са поискали, е 426 000 лв., с които да бъде осигурено международното участие на фестивала. Планирани са премиерните спектакли „Тоска” на Урсула Хорнер (Австрия), „Дон Жуан” на водещия режисьор Михал Знаниецки (Полша) с визуализация от Рафал Облински. През 2021 г. в Пловдив своя прочит на „Манон Леско” ще предложи световноизвестният тенор Хосе Кура (Аржентина).

 

180 000 лв. от исканите близо 350 000 получава фестивалът One Dance Week. В програмата си организаторите са заложили нови срещи със световни артисти, както и участие като учредител в

първата паневропейска платформа на танцови фестивали. Първата работна среща ще бъде през 2020 г. в Пловдив с еврокомисаря Мария Габриел. Нова активност е и стартирането на международна Академия за млади хореографи, която да подготвя български артисти за световната сцена. Модулът с държава-фокус продължава с Гърция, Португалия, Франция. Предстоят и нови географски открития в селекцията на програмата. Съвременният цирк има своето място в програмата като семейно изживяване, а част от стратегията за привличане на нови публики е представянето на спектакли на открито със свободен достъп.

 

Последното събитие, кандидатствало за по-голямо финансиране по Направление 1, е Wrong Fest. Събитието се появява за първи път и получава 30 000 от исканите близо 84 000 лв. Във форума публиката ще се срещне с млади, алтернативни, автентични, световноизвестни изпълнители, за които до момента не е имало подходящ по размер и концепция фестивал в България и на Балканите. Фестивалът ще се проведе на две различни сцени, разположени в подножието на Младежкия хълм, в рамките на два дни, в началото на юли. Предвижда се групите, които ще участват в изданието на фестивала през 2020 г. да са 14. Една от причините за провеждането на Wrong Fest в град Пловдив е партньорството им с Фондация “Метаарт”, която чрез платформата си “Пост Култура” e културният оператор, който не просто работи на локално ниво.

 

По Направление 2 и 3 с по-малки суми са подкрепени изключително интересни проекти, някои от които се появяват за първи път в програмата на „Пловдив 2019”.

 

Спектакълът на Държавен куклен театър-Пловдив „Бомбето по Йордан Радичков”  получава 28 000 лв. и обещава да се превърне в едно от интересните събития, наследство от инициативата Европейска столица на културата.  Проектът цели създаване на пълноценно и ярко репертоарно заглавие за възрастни, което да разшири и допълни репертоарния афиш на Държавен куклен театър – Пловдив. Включва творческа работа на трупата на театъра, както и привлечени към нея творци с известния „творчески тим” на Катя Петрова – режисьор, и Рин Ямамура- художник, Христо Йоцов – композитор и с Мария Димитрова – хореограф, чрез светогледа на един от най-магичните, комични и мистични български автори Йордан Радичков. 

Още 18 000 лв. пловдивските кукленици получават за спектакъла „Невидимият Тонино”.  Проектът се създава за да допълни репертоарния афиш на Държавен куклен театър Пловдив с заглавие на известния италиански автор Джани Родари, създал множество детски произведения за всякаква възраст. Любопитството към заглавието от страна на „силния“ и млад, заявил се и получил национални награди „Икар“ творчески екип На Елица Петкова, Ива и Ивайло Гикови, музика Пламен Петков, хореография Мария Димитрова и състава на театъра, е продиктуван от тяхната свежа и силна творческа енергия, споделена с други театрални трупи. Надяваме се да започнем сътрудничество за по дълъг период от време и за няколко последователни заглавия. „Невидимият Тонино“ е история за невинната на пръв поглед детска лъжа, най-обикновена и най-очаквана, но с неочаквани последици. 

Ето и другите финансирани проекти: Фестивал за градски игри – Наследство – 40 000 лв., „Ние и те” – 32 000 лв., Балкански джем сешън с Иво Папазов - Ибряма, dRom квартет (Гърция) и Vivo Montana (България) в Античен театър Пловдив – близо 26 000 лв.,  Ex corpore  - 20 000 лв., Пето Балканско лятно училище „Споделено минало – оспорвани наследства“  - 20 000 лв., Anime & Gaming Festival  - 20 000 лв.,  "Младежки оркестър PROGRESSIVE" – 20 000 лв., концерт на Йълдъз Ибрахимова в Античен театър Пловдив – близо 19 000 лв., Open Art Files – Платформа за популяризиран е на българско съвременно изкуство - 10 000 лв., Plovdiv Fantasy Guide – 10 000 лв., Мобилно училище Столипиново – 10 000 лв., филмов фест „Мастер оф Арт” – 8100 лв., REstatica – 7450 лв., „Помагало за творческо писане в училище: Словесни магии“ – 70000 лв., „Река на биоразнообраз ието – пътуваща изложба“  на Природонаучния музей – близо 7000 лв., „Творчески срещи в Лабиринта” – 6000 лв. 

Кандидатите трябва да потвърдят, че приемат прездложените финансови условия Средствата, които са гласувани от журито, са за 2020 г., става ясно от протокола.