Звездната цигуларка Зорница Иларионова и именитият виолончелист Атанас Кръстев излизат на сцената на “Дни на музиката в Балабановата къща” на 4 юли в Балабановата къща от 18.30 ч. В концерта ще вземе участие и пианистката Мария-Елена Средева.

Тя е красива и харизматична, печели сърцата на публиката навсякъде, където прозвучи меденият глас на нейната цигулка! Съвсем наскоро Зорница Иларионова става лауреат на награди в две категории в Националната анкета „Музикант на годината 2019“ на предаването „Алегро Виваче“ на БНР: „Активна творческа дейност“ и „Ансамбъл на годината“.
Той има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия - 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale” в Белград (Сърбия - 2015). Атанас Кръстев е удостоен с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012).

Зорница Иларионова завършва НМУ „Любомир Пипков” през 2011 в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Година по-късно продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов Български Университет при проф. Марио Хосен. Младата музикантка, удостоена лично от Кралица София през 2014 на тържествена церемония в Кралския дворец „Ел Пардо“ в Мадрид с престижната награда за най-добър млад цигулар, е лауреат на редица международни конкурси, сред които: Финалист на XIII МК „Хенрих Виенявски“(2015) – Люблин, Полша и полуфиналист на МК за млади изпълнители „Windsor” (2017) – Windsor, UK; абсолютен победител – носител на Голямата награда на конкурса „Музиката и Земята“ (2017) – София, и специалната награда на Френското национално радио; Втора награда на МК за цигулари „Suna Kan” (2017) – Анкара, Турция; Първа награда и Златен медал на МК за млади изпълнители „Е -Muse” (2017) – Атина, Гърция и Специалната награда на Томастик Инфелд – Виена; Първа награда на МК „Изгряващ талант на Европа“ (2017) – Лондон, Великобритания; Първа награда за изпълнението на Първи цигулков концерт от Х. Виенявски (2017) – пак там; Трета награда на МК за млади музиканти „Rising Stars” (2017) – Берлин, Германия; Втора награда и Сребърен медал на МК за млади изпълнители „Manhattan” (2018) – Ню Йорк, САЩ /под патронажа на световноизвестния пианист Иво Погорелич/; Трета награда на МК „Classic Pure Vienna” 2018 - Виена, Австрия; Първа награда и победител в категорията за най-добро изпълнение на произведение от Клод Дебюси на МК „Johann Sebastian Bach” – Фукуока, Япония. Зорница Иларионова е носител и на авторитетния български приз на СБМТД „Кристална Лира“ за „Млад изпълнител“ – 2015.

Изявите на младата ни цигуларка предопределят и успешната траектория на професионалната й кариера. Сред тях са участия във фестивалите „Лауреатски дни – Катя Попова“, „Аполония“ – Созопол, поредица от солови рецитали с украинския пианист Вадим Гладков в Мадрид, Испания, концерти – камерна музика и солови програми на ММФ в Сантандер, Испания, солови рецитали в Интерлакен, Швейцария и участие в ММФ „Тибор Варга“ 2018 – Сион, Швейцария. Тя си сътрудничи и с пианистката Мария-Елена Средева, чийто солов рецитал за емисията „Франс Мюзик” е излъчен на живо по Френското национално радио през 2017. Зорница Иларионова изнася солови рецитали в Камерна зала „България“ по покана на Софийска филхармония през януари 2018. Като лауреат от конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“ тя е включена поредица от концерти на изявени български музиканти с благотворителна цел за закупуване на роял „Yamaha” за концертната зала на “City Mark Art Center" – София. Зорница Иларионова изнася солови концерти и с изявената българска пианистка проф. Милена Моллова в различни градове на страната. Заедно с нея и цигуларя Светлин Русев участва в концерт в памет на големия български цигулар проф. Георги Бадев, състоял се в НМУ „Любомир Пипков“. Приживе Георги Бадев оценява Иларионова като „една от най-талантливите и обещаващи български цигулари“. В качеството й на Лауреат от Първия международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ – София, тя взема участие и в събитието в памет на В. Абаджиев в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Поканите към Зорница Иларионова валят една след друга. Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева я включва в спектакъла си „Няма такова шоу“, който обикаля страната през 2017 г. с шумен успех. И пак през същата година, по покана на френската пианистка Шантал Стилиани, изнася рецитал в Париж, в партньорство с пианиста Светослав Тодоров. Зорница Иларионова е редовен солист на камерните и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград и Перник. Свирила е под палката на Йордан Камджалов с Плевенска филхармония в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“, с Мартин Пантелеев и Софийска филхармония – по повод 24-ти май в зала „България“, с оркестъра на „Classic-FM” (под диригентството на Веско Ешкенази), с Емил Табаков и Симфоничния оркестър на БНР, със Симфониета София, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Камерен оркестър „Камерата Орфика“ към НБУ в дуо с професора си Марио Хосен. Участва като солист на Софийска филхармония в програмата на „Фортисимо“ под диригентството на Максим Ешкенази и Найден Тодоров. Като лауреат от МК за цигулари „Suna-Kan“ Зорница Иларионова солира на различни камерни и симфонични оркестри в Турция, сред които Камерния оркестър „Башкент“ в Анкара и Симфоничния оркестър на Измир. През ноември 2018 прави своя дебют като солист на симфоничните оркестри в Анталия и Адана.

Заради множеството си успешни прояви през 2019 Зорница Иларионова е избрана за победител в престижната класация „Музикант на годината 2019“ на БНР в две категории: „Активна творческа дейност“ и „Ансамбъл на годината“ съвместно с пианистката Мартина Табакова.

Атанас Кръстев завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). В периода 2011 - 2014 специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София” – Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Люис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др.
Защитава докторат през 2016. Преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – асистент от 2016, главен асистент от 2017.
Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия - 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale” в Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев се изявява като солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др. Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).

Фестивалът се провежда при всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на РБългария към момента на събитията.