Великолепна изложба , която показва Пловдив през обектива на първите фотографи, е подредена в Народната библиотека „Иван Вазов” по повод 140-годишнината й. Кадрите и текстовете са част от луксозно двуезично издание, което събира безценни изображения от колекциите на НБ „Иван Вазов, Дирекция „Регионален държавен архив” и Държавна агенция „Архиви”. 

Експозицията показва документалната памет за Пловдив  чрез фотографии от периода между 1860 г. до 20-те години на ХХ век, които по една или друга причина са останали неизвестни, пише Plovdivtime.bg.

Част от тях са дело на майстори на обектива, които са работели дълги години под тепетата, а други  - на фотографи, пътували до Пловдив. Можем да видим репродукции на руския фотограф и етнограф Дмитрий Ермаков, чийто снимки са запечатали събитията от Руско-турската война от 1877-1878 г., носител на наградата на Френското общество на фотографите.

Фотография: Дмитрий Ермаков

Има табла с творби на Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, Димитър Жилков, Димитър Карастоянов, Хенри Багдасарян, Христо Папухчиев, Вацлав Велебни, Атанас Бакларов, Стоян и Георги Кацарови, Андрей Андреев, Марин Цачев, родения в Грац Хенрих Хершкович и Хаим Щайнберг.  

„Любопитното е, че повечето от тези фотографи са етнически чужденци, но са останали в Пловдив и са свързали съдбата си с града. Идеята е тази изложба да обикаля както институциите под тепетата, така и цяла България”, разказва директорът  на Народна библиотека „Иван Вазов”Димитър Минев. 

До таблата с архивни снимки са подредени и документи, свързани с историята на библиотеката.

Днес е кулминацията на честванията на 140-годишнината от създаването на НБ „Иван Вазов”. Началото е с ритуал по валидиране на пощенска марка за 140-годишнината. Събитието е в 11 часа, а автор на марката е Вълкан Вълканов. 

Час по-късно започва юбилейна кръгла маса „140 години Народна библиотека Пловдив – от Източна Румелия до обединена Европа”. Модератор е телевизионният журналист Георги Ангелов, а в нея ще участват бившият посланик във Ватикана и Гърция и преподавател в Софийския университет,проф. Кирил Топалов, както и пловдивските учени доц. д-р Михаил Груев – директор на Държавен архив, проф. Мария Шнитер и гл. ас. Младен Влашки – преподаватели в Пловдивския университет. 

Програмата продължава с музикални изпълнения.  От 14 часа на терасата пред сградата започва концертът на преподавателите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, Лусия Велева и проф. д-р Ромео Смилков. 

След тях ще свири Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, а финал на музикалния празник ще сложи концертът на пловдивските библиотекари от „Сигнатура”. Това ще е официалният им дебют пред публика. 

Фотографии: Румен Куртев