Продукти:
- 2 ципури
- 200 мл бульон
- 200 г инстантна полента
- 200 г чери домати
- 1 стрък пресен лук
- 60 г масло
- зехтин
- 50 мл бяло вино
- сол и черен пиер
- 4 стръка мащерка
Начин на приготвяне:
- За зеленчуковия бульон сложете в тенджера с вода нарязани на едро моркови, обелен резен целина, стръковете керевиз и магданоз, и разрязаната на четвъртини глава лук. Добавете сол и оставете бульона да заври. След това гответе на слаб огън 20 минути.
- Отрежете главата на почистената ципура точно под хрилете и я сложете в бульона. Филетирайте ципурата и пуснете в бульона и гръбначната и страничните кости, както и коремчето на рибата. Останалите дребни кости извадете с помощта на пинсета или много остър нож.
- Съотношението вода - полента е 4 към 1. Сипете на струйка полентата в тенджера с гореща подсолена вода, малко преди да заври, като бъркате непрекъснато 5-6 минути. Намаслете леко квадратна тавичка и изсипете полентата в нея. Оставете да изстине, а след това я поставете в хладилника да стегне.
- В голям тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и 30 г масло. Поръсете филетата със сол и черен пипер и ги сложете в тигана с кожата надолу. Притиснете леко с пръсти, за да не се огъне месото. Добавете цял стрък пресен лук, чери доматчетата и два стръка прясна мащерка. Разтръскайте тигана и добавете 50 мл бяло вино. Когато виното се изпари, налейте един черпак от бульона в тигана и покрийте с капак. Оставете рибата да поври на слаб огън 5-7 минути.
- Нарежете охладената полента на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. и ги запечете от двете страни в загрят грил-тиган с 3-4 с.л. зехтин.
- Пасирайте морковите, лука и целината от бульона в блендер, като добавите 30 г масло, капка зехтин и сол.
- Поставете парче полента в чиния. До нея сипете зеленчуково пюре. Поставете филе ципура върху полентата. Отстрани подредете доматче и лук. Полейте с малко сос от рибата.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Как да си направим класически мекици
02.01.25 23:19
25688
За Нова година: рецепта за истински немски щолен
02.01.25 23:19
20013
Сочно шоколадово брауни с ганаш
02.01.25 23:19
23583
Акценти
Откриват изцяло модернизирано училище в Пловдив
02.01.25 23:19
7127
От утре: Затварят поредното кръстовище в Кючука
02.01.25 23:19
16648
Грозно! Бой на АМ "Тракия" между жени след спор на пътя
02.01.25 23:19
190