Празниците отминаха, но това не трябва да ви спира да приготвите сарми, ако сте любители на това ястие. А сега можете да добавите и месо към тях.
Ето как да си ги приготвите:
4 порции, 70 минути
Продукти:
- 1 кг свински врат
- 30-40 бр. лозови листа от буркан
- 150 г ориз
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- ½ връзка магданоз
- ¼ връзка копър
- 2 лимона
- 1 лимон, сок
- зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското месо на парчета и го смелете на кайма. Прехвърлете в голяма купа.
2. Извадете лозовите листа от буркана и ги накиснете в купа със студена вода за 30 минути.
3. Измийте ориза добре под течаща вода и го прецедете. Добавете го към каймата. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно и добавете и тях. Добавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре сместа с ръце.
4. Постелете дъното на тенджера с лозови листа. Върху тях подредете нарязаните на кръгчета 2 лимона.
5. По средата на всяко лозово листо поставете от сместа с кайма и ориз и завийте на руло/сарма. Подредете сармите в тенджерата, плътно една до друга. Залейте сармите със 100 мл зехтин и сока на 1 лимон. Поставете тенджера върху сармите и залейте с вода. Захлупете съда и оставете сармите да къкрят 45 минути.
6. Поднесете сармите с месо и ориз с няколко лъжици домашно кисело мляко.
Още от категорията
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар