Празниците отминаха, но това не трябва да ви спира да приготвите сарми, ако сте любители на това ястие. А сега можете да добавите и месо към тях.

Ето как да си ги приготвите: 

4 порции, 70 минути

Продукти:

  • 1 кг свински врат
  • 30-40 бр. лозови листа от буркан
  • 150 г ориз
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • ½ връзка магданоз
  • ¼ връзка копър
  • 2 лимона
  • 1 лимон, сок
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Нарежете свинското месо на парчета и го смелете на кайма. Прехвърлете в голяма купа.

2. Извадете лозовите листа от буркана и ги накиснете в купа със студена вода за 30 минути.

3. Измийте ориза добре под течаща вода и го прецедете. Добавете го към каймата. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно и добавете и тях. Добавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре сместа с ръце.

4. Постелете дъното на тенджера с лозови листа. Върху тях подредете нарязаните на кръгчета 2 лимона.

5. По средата на всяко лозово листо поставете от сместа с кайма и ориз и завийте на руло/сарма. Подредете сармите в тенджерата, плътно една до друга. Залейте сармите със 100 мл зехтин и сока на 1 лимон. Поставете тенджера върху сармите и залейте с вода. Захлупете съда и оставете сармите да къкрят 45 минути.

6. Поднесете сармите с месо и ориз с няколко лъжици домашно кисело мляко.