Шаран със сини сливи е страхотно решение за една вечеря предружена с чаша бяло вино. Вижте как да я приготвите:

Продукти:

4 глави кромид лук

2 с. лъжици брашно

1ч.л. галета

1 шаран (около 1 кг и 500 г)

20 сушени сини сливи без костилки

100 мл. Олио

150мл Сухо бяло вино

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 Нарежете лука на филийки, поръсете го със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да омекне.

Смесете брашното и галетата и оваляйте в тях почистения шаран. Напълнете кухината с една трета от омекналия лук. Направете напречни прорези отгоре на рибата.

В намазнена тавичка разстелете останалия лук. Отгоре поставете шарана, а около и върху него – нарязаните на половинки или четвъртинки сливи.

Залейте с олиото и зехтина и печете в загрята до 220 градуса фурна. Ако рибата почне да прегаря отгоре, покрийте тавата с алуминиево фолио.