Продукти:
- 625 г панетоне
- 6 с.л. портокалов ликьор
- 2 яйца от свободни кокошки
- 75 г захар
- 500 г маскарпоне
- 250 мл пълномаслена течна сметана
- 125 мл марсала
- 75 г захаросани кестени
- 125 г мини шоколадов чипс
- 100 г печени, безсолни ядки шам-фъстък
- 2 с.л. зърна от нар
Начин на приготвяне:
- Нарежете панетонето на еднакви филии.
- Разбийте яйцата (със стайна температура) със захарта до бледа и пухкава смес, с помощта на миксер. Добавете маскарпонето (със стайна температура) и течната сметана. Разбъркайте леко с помощта на шпатула, след това разбийте отново с миксер. Бавно добавете марсалата. Разбийте до пухкава смес.
- Начупете захаросаните кестени в крема. Добавете мини шоколадовия чипс (или ситно нарязан шоколад) и 2/3 от нарязаните на едро ядки шамфъстък. Разбъркайте внимателно.
- На дъното на кръгла форма с пружина наредете филии панетоне, като хубаво ги притиснете, като не оставяте никакви свободни пространства. Поръсете с портокалов ликьор (може да замените с ром или марсала). Изсипете 1/3 от крема с маскарпоне и го разстелете равномерно. Подредете втори ред от филии панетоне, поръсете с ликьор и изсипете още 1/3 от крема. Разстелете го равномерно и покрийте с още един ред панетоне. Поръсете с ликьор. Притиснете добре надолу и покрийте стегнато с прозрачно фолио. Поставете в хладилник за поне 1 нощ. Останалият крем също съхранявайте в хладилник.
- Преди сервиране отстранете фолиото и отворете формата. Преместете тортата върху поднос и отгоре разстелете останалия крем. Украсете с отделените ядки шамфъстък и зърната нар.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш
27.12.24 05:56
19471
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
27.12.24 05:56
13800
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
27.12.24 05:56
832