Много е трудно да се угоди на човек. И това е добре, защото именно това разнообразие от човешки характери , поведение, съдби и мироглед правят живота ни така интересен. И каква според вас е връзката с кулинарията – „Никаква“. Колкото различни мнения е получите задавайки най-обикновен въпрос на 100 човека, толкова ще са разликите в мнението за… „Как се прави най-вкусната лютеница“ да речем. Именно затова готвенето е изкуство, достъпно до всеки, стига да реши да изяви и дори преоткрий себе си!
За да Ви дам силата и смелостта да се хвърлите в това занимателно, питателно и увлекателно хоби, а за напредналите да помогна с идея за бърза вкуснотийка, Ви предлагам да изпробвате следната рецепта.
Тя „изгря“ в моето съзнание някъде из Сърбия. И се появи там не заради друго, а тъй като опитах едно изключително апетитно ( и леко по-мазничко в случая) ястие от юнича опашка. Безкрайно лесно, изсипвайки съставките накуп, но и безумно вкусно! Костите от нарязаният телешки джолан дават допълнително аромат на …ЗАВЪРШЕНА СЪВЪРШЕННОСТ!
ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАН В ГЪРНЕ
Необходими продукти:
1бр. – телешки джолан ( около 1,5кг) – нарязан на шайби
500г. – телешка опашка, нарязана на парчета
500г. – моркови, нарязани на кубчета
50г. – целина, нарязани на кубчета
500г. – арпаджик , обелен
300мл. – червено вино
20г. – брашно
10 скилидки – чесън
2 бр. – дафинов лист
30г. – доматено пюре
200мл. – вода
5-6 зърна – бахар
Сол
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте арпаджика до златисто в загрято олио. Отцедете го.
Слагате джолана и опашката в гърне, заедно с морковите, целината, приготвения арпаджик, чесъна, доматеното пюре, брашното разтворено с малко вода, дафиновия лист, бахара и сол. Залейте с виното и водата , поставяте капака на гърнето, запечатвате с гъсто „тесто“ от брашно и вода и задушавате в предварително загрята фурна на 200 градуса за 150 мин.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш