Днес ще ви запозная с една традиционна празнична рецепта, достойна да угоди и на най-претенциозния вкус. Няма нищо по-хубаво от това семейството да бъде заедно на празника.
Ястието не е трудно, стига да имате желание, подготовката обаче изисква малко повече време.
Представям ви една традиционна и много вкусна рецепта например за Гергьовден, която е останала в съзнанието ми от моята баба и майка. Рецептата е за пиле с плънка от ориз, гъби и кисело зеле. Тя е изпитана многократно и с течение на времето усъвършенствах пропорциите и начина на приготвяне. Днес ще е споделя с вас, надявам се да ви хареса и стане част от вашето меню, с което да радвате близки и приятели.
Продукти:
Един брой пиле - около 2 кг
800 гр. ориз
1 кг.гъби печурки
Кисело зеле 2 буркана от 1кг
Масло
Олио
Червен пипер
Черен пипер
Джоджен
Начин на приготвяне:
Размразяваме пилето от вечерта. Измиваме го под течаща студена вода. След това го отцеждаме.
За плънката:
Измиваме гъбите и ги нарязваме на четвъртинки. Слагаме дълбок тиган на котлона. Сипваме олио около 100 мл.
Добавяме гъбите и малко сол. Пържим, докато водата изври и остане на мазнина. Добавяме маслото около 50 грама, слагаме малко червен пипер - 1/2 ч.л. , бъркаме докато усетим аромата на пипера, изсипваме изчистения и измит ориз. Разбъркваме докато ориза стане стъклен. Изключваме котлона. Добавяме подправките черен пипер, джоджен /може и сух - стрит/.
В голяма дълбока тава нарязваме киселото зеле. Разбъркваме го с олио /около 100 мл./, трябва да лъщи. Изсипваме плънката върху зелето. В тигана от плънката сипваме олио към 200гр., добавяме червен пипер и го разбъркваме. Слагаме пилето в тигана и го разтриваме с подправките и олиото.
След като добре сме го намазали с мазнината /глазирали/, го поставяме с предната част върху ориза. Може да се добавят и още пилешки бутчета към пилето, ако сте повече хора, като отново се намазват с мазнина и подправки. Завиваме тавата с фолио.
Печем във фурната на 180 градуса /отгоре и отдолу/ за 1ч. и 30 минути. Ястието е готово, когато пилето добие златист цвят, а оризът е сварен.
Да Ви е сладко.
Авторска рецепта на Надежда Сотирова, Glas.bg
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш