Една от най-обичаните рецепти за тиквички обаче си остава рецептата за тиквички с ориз. Тиквичките с ориз са както перфектна гарнитура за вашите пържоли и други месни специалитети, така и чудесно леко вегетарианско ястие, което може да хапвате в неограничени количества, в компанията на чаша студено бяло вино, без страх, че ще качите някой грам.
Необходими продукти:
Тиквички - 1/2 кг
Ориз - 1 чаена чаша
Моркови - 1 брой
Лук - 1 брой
Копър - 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за тиквички с ориз е подготовката на зеленчуците. Морковът и лукът почистване и нарязвате на дребни парченца и ги запържвате в сгорещеното олио в тенджера, или по-дълбок тиган за около 2-3 минути. Измивате, обелвате и нарязвате тиквичките на кубчета и ги добавяте към моркова и лука.
След като запържите и тиквичките 10-тина минути, добавяте към зеленчуците и измития ориз. Ако ползвате кафяв ориз е добре предварително да го накиснете за половин час във вода, защото в против случай ще е необходимо повече време за да се свари и да не остане твърд. Запържвате докато оризът стане прозрачен. След това сваляте тенджерата от огъня и добавяте солта и нарязания на ситно копър.
Сместа изсипвате в тава, добавяте 3 чаени чаши вода, ако ползвате бял ориз и 4, ако ползвате кафяв ориз и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете докато водата изври и оризът се покрие с тънка коричка.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Виж всички
Как да си приготвим бърза туршия със зеле
Рецепта за кекс със сини боровинки
Рецепта за домашен чипс от картофи
Акценти
Виж всички
Жалби блокираха проекти за над 40 млн. лв. в Пловдив
Църквата почита Света Анна - майка на Богородица
Приеха бюджета на ДОО за 2026 г. на първо четене