Една от най-обичаните рецепти за тиквички обаче си остава рецептата за тиквички с ориз. Тиквичките с ориз са както перфектна гарнитура за вашите пържоли и други месни специалитети, така и чудесно леко вегетарианско ястие, което може да хапвате в неограничени количества, в компанията на чаша студено бяло вино, без страх, че ще качите някой грам.
Необходими продукти:
Тиквички - 1/2 кг
Ориз - 1 чаена чаша
Моркови - 1 брой
Лук - 1 брой
Копър - 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за тиквички с ориз е подготовката на зеленчуците. Морковът и лукът почистване и нарязвате на дребни парченца и ги запържвате в сгорещеното олио в тенджера, или по-дълбок тиган за около 2-3 минути. Измивате, обелвате и нарязвате тиквичките на кубчета и ги добавяте към моркова и лука.
След като запържите и тиквичките 10-тина минути, добавяте към зеленчуците и измития ориз. Ако ползвате кафяв ориз е добре предварително да го накиснете за половин час във вода, защото в против случай ще е необходимо повече време за да се свари и да не остане твърд. Запържвате докато оризът стане прозрачен. След това сваляте тенджерата от огъня и добавяте солта и нарязания на ситно копър.
Сместа изсипвате в тава, добавяте 3 чаени чаши вода, ако ползвате бял ориз и 4, ако ползвате кафяв ориз и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете докато водата изври и оризът се покрие с тънка коричка.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш