Необходими продукти:
- яйца - 2 бр.
- захар - 1 ч.ч.
- олио - 1/3 ч.ч. + 1 с.л за формата
- бакпулвер - 1
- брашно от рожков - 3 или 4 с.л.
- какао - 1 с.л. + 1 за поръсване на формата
- брашно - 1.5 ч.ч. бяло
- вода - 1/3 ч.ч.
- лешници - 1/3 ч.ч. гореща
Начин на приготвяне:
С телена бъркалка разбивам яйцата и захарта в дълбока купа. Прибавям олиото, бакпулвера и бъркам добре. Следват брашното от рожков и какаото. След като сме ги разбъркали добре прибавям брашното.
Бъркам с лъжица, тестото става тежко и гъсто. Следва горещата вода, изсипва се наведнъж върху тестото. Разбърквам.
Намазвам форма за кекс с диаметър 22 см с предвиденото олио и поръсвам с нужното какао, защото искам целия кекс в готов вид да е черен, без бели следи. Изсипвам отгоре кексовата смес и поръсвам с ядките, които предварително съм нарязала с нож на едро. Моят лешник е парен, но е добре да ползвате суров, ще се изпече чудесно.
Пека какаовия кекс на 200 °C за около десет мин. След това допичам на 160 °C. Проверявам с дървено шишче.
Готовият кекс с лешници охлаждам, преди да извадя от формата, около десет минути. Не трябва да е изстинал съвсем. Освобождавам го леко с нож от стените на формата и го обръщам.
Рецепта: Gotvach.bg
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква