Отново в духа на Коледа, днес ще ви представим една рецепта за сладкиш, типичен за празниците. Мини пайчета с круши и джинджифил е подходящ за зимния сезон и най-вече в дните около Рождество.
Продукти
За тестото:
2 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.ч. студено безсолно масло
170 г студено крем сирене
3-4 с.л. леденостудена вода
За пълнежа:
2 големи яйца
2/3 ч.ч. + 1 с.л. захар
1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. + 1 с.л. безсолно масло
1 шушулка ванилия
3 с.л. настърган джинджифил
2 твърди, но узрели круши
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното, студеното масло, нарязано на кубчета от по 6 мм и крем сиренето в кухненски робот. Пулсирайте докато продуктите се смесят. В движение добавете студената вода. Щом може да се оформи топче при стискане с ръка, тестото е готово. Разделете тестото на две, оформете го на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 45 минути.
2. За пълнежа разбийте яйцата с 2/3 ч.ч. захар в купа, докато сместа стане бледожълта и се сгъсти. Добавете брашното, лимоновия сок и 1/4 ч.л. сол. Разбъркайте.
3. В тенджерка, на умерен огън, разтопете 1/2 ч.ч. масло (110 г) заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и фино настъргания джинджифил, докато маслото придобие кафяв цвят, за около 5 минути. Прецедете сместа през фина цедка в купата с кексовата смес. Разбъркайте до хомогенност.
4. Разтопете останалата 1 с.л. масло в тиган. Добавете предварително обелените и нарязани на кубчета то по 6 мм круши, останалата 1 с.л. захар и 1/4 ч.л. сол. Гответе крушите в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време. След като крушите изстинат за около 10 минути, ги добавете в кексовата смес.
5. Разточете всеки диск тесто на кръг с дебелина 3 мм. Изрежете по 5 кръгчета (диаметър 13 см) от всеки диск. Поставете всяко кръгче тесто в гнездото на форма за мъфини, като надиплите краищата му и притиснете внимателно по дъното и стените на гнездото. Напълнете всяко гнездо с 1/4 ч.ч. от пълнежа. Поставете формата в хладилник за 30 минути. След това печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 35-40 минути. Извадете пайчетата от формата и ги поставете върху решетка да изстинат, за около 20 минути. Поръсете с пудра захар.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш