Оризът е добре позната съставка за приготвяне на различни видове основни ястия в България. Експериментирането при начина на приготвяне обаче може да превърне познатият му вкус в съвсем различно преживяване за вашето небце.

Представяме ви рецепта за ризото с гъби шейтаке, с която може да разнообразите диетата си:

Необходими продукти: 

  • лук - 1 глава
  • шийтаке - 250 г гъби
  • чесън - 1 скилидка
  • краве масло - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • ориз арборио - 300 г
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 1200 мл
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • магданоз
  • пармезан - настърган

 Начин на приготвяне:

  1. Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.
  2. Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби Шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.
  3. Температурата на котлона се намалява и с лед кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.
  4. Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.
  5. Ризотото се бърка непрекъснато, докато се усвои бульонът. Тогава се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.
  6. Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправки.
  7. Готовото ризото с гъби Шийтаке се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.