Необходими продукти:
- печурки - 250 г
- моркови - 3 бр.
- лук - 1 голяма глава (стар)
- чесън - 3 скилиди
- домати - 150 г белени ( консерва)
- грах - 1 с. л. ( консерва)
- царевица - 1 с.л. ( консерва )
- дафинов лист - 2 бр.
- целина - 1 наситнен стрък
- мащерка - 1 ч. л.
- риган - 1 ч. л.
- зехтин - 3 - 4 с. л.
- сол - 1 ч . л.
- черен пипер - 1 ч . л.
За пюрето:
- картофи - 600 г
- жълтъци - 1 бр.
- пармезан - 150 г (кашкавал)
- сол
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Гъбите се обелват и нарязват на филийки.
В дълбок тиган се загрява зехтин на котлона и се прибавя наситнен лук, задушава се при непрекъснато разбъркване до получаване на стъклен цвят, около 3-5 мин.
Добавя се смачкан чесън, дафинов лист, морковите, целината и се готви за още 2 до 3 мин. Прибавят се гъбите и накрая сол, мащерката, риганът и се оставя да се задушат, докато гъбите променят цвета си и изври напълно водата от тях.
Разбърква се периодично. Добавят се доматите и се изчаква сосът да се сгъсти. Сваля се от котлона, изважда се дафиновият лист и сместа се прехвърля в керамична тавичка за печене. Изравнява се.
Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета. Сваряват се в подсолена вода, изцеждат се и с пресата за картофи се смачкват до пухкаво пюре.
Добавя се жълтъкът и настърган пармезан (кашкавал), посолява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Изсипва се върху зеленчуковата смес, заглажда се и се пече на 180 градуса, докато добие златист цвят.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква