Необходими продукти:

  • печурки - 250 г
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 1 голяма глава (стар)
  • чесън - 3 скилиди
  • домати - 150 г белени ( консерва)
  • грах - 1 с. л. ( консерва)
  • царевица - 1 с.л. ( консерва )
  • дафинов лист - 2 бр.
  • целина - 1 наситнен стрък
  • мащерка - 1 ч. л.
  • риган - 1 ч. л.
  • зехтин - 3 - 4 с. л.
  • сол - 1 ч . л.
  • черен пипер - 1 ч . л.

За пюрето:

  • картофи - 600 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • пармезан - 150 г (кашкавал)
  • сол

 

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Гъбите се обелват и нарязват на филийки.

В дълбок тиган се загрява зехтин на котлона и се прибавя наситнен лук, задушава се при непрекъснато разбъркване до получаване на стъклен цвят, около 3-5 мин.

Добавя се смачкан чесън, дафинов лист, морковите, целината и се готви за още 2 до 3 мин. Прибавят се гъбите и накрая сол, мащерката, риганът и се оставя да се задушат, докато гъбите променят цвета си и изври напълно водата от тях.

Разбърква се периодично. Добавят се доматите и се изчаква сосът да се сгъсти. Сваля се от котлона, изважда се дафиновият лист и сместа се прехвърля в керамична тавичка за печене. Изравнява се.

Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета. Сваряват се в подсолена вода, изцеждат се и с пресата за картофи се смачкват до пухкаво пюре.

Добавя се жълтъкът и настърган пармезан (кашкавал), посолява се със сол и черен пипер. Разбърква се.

Изсипва се върху зеленчуковата смес, заглажда се и се пече на 180 градуса, докато добие златист цвят.