На Бъдни вечер трапезата събира цялото семейство, а постната питка е един от най-важните символи на празника.

Тя носи благоденствие, здраве и надежда за идващата година. Ето една лесна и изпитана рецепта, която може да приготвите с много любов.

Необходими продукти:

  • мая - 1 пакет суха
  • вода - 400 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • семена - за поръсване

От всички продукти, без семената, замесете меко и еластично тесто. Разделете го на две части, като едната трябва да бъде малко по-голяма.

По-голямото парче оформете като питка и го поставете в добре намаслена тава. По-малкото тесто разделете на три части, като едната е предназначена за украса.

Останалите две части оформете на фитили и ги усучете. С получения усукан фитил обиколете основната питка. Отделеното тесто за украса оформете като грозд, кръст, слънце или друг традиционен символ по ваш избор.

Намажете питката с олио и поръсете със семена.

Печете в умерено загрята фурна около 40 минути. Готовата питка намажете с малко масло за приятен аромат и мекота.