Продукти:
- 4 пресни моркова
- 5 дафинови листа
- 5 скилидки чесън
- морска сол
- 35 г печен сусам
- 50 г печени лешници
- щипка червен пипер
- 60 г масло
- зехтин екстра върджин
- 150 г меласа от рожков
- 100 мл сусамов тахан
- 200 мл кисело мляко
- магданоз, мента, копър
Начин на приготвяне:
- Почистете и обелете морковите. В съд с вряща вода пуснете дафиновите листа, обелените скилидки чесън и добавете щипка сол. Пуснете морковите вътре и варете 5-6 минути. Извадете морковите и ги поставете веднага в съд със студена вода и лед. След 1-2 минути ги извадете и подсушете.
- В чопър смелете белените печени лешници, не съвсем фино. В купичка сипете 3/4 от смлените лешници и 1/4 от печения сусам. Добавете червения пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
- В тиган сипете 3 с.л. зехтин и маслото. Щом то се разтопи, добавете меласата от рожков и разбъркайте. Щом меласата започне да бълбука и леко да се втвърдява, сложете целите моркови в тигана. Хубаво ги покрийте с карамела.
- Прехвърлете морковите един по един в дълбока чиния и ги поръсете и оваляйте добре в сместа от лешници и сусам. нарежете морковите на дебели кръгчета.
- На дъното на голяма чиния поръсете тахан, а след това кисело мляко. Подредете парченцата моркови с отрязаната страна нагоре. Поръсете с малко зехтин, листенца магданоз, мента, копър.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш
27.12.24 06:14
19471
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
27.12.24 06:14
13800
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
27.12.24 06:14
832