Произходът на фалафела не е много известен. Някои казват, че идва от Израел, други от Палестина, а някои твърдят, че идва от Египет и Ливан. Фалафелът обаче е много вкусен и пълен с протеини и именно затова днес решихме да споделим с вас една различна рецепта за фалафел с... цвекло.
Необходими съставки:
430 г варен нахут
120 г настъргано цвекло
2 скилидки чесън
30 г нарязан магданоз
1 чаена лъжичка кимион
сол на вкус
10 г тахан
10 милилитра лимонов сок
10 г овесени ядки или по желание
30 милилитра зехтин (за готвене)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 375 градуса. Поставете нахута върху хартия за печене и печете 10 до 12 минути.
Настържете цвеклото. След това сложете чесъна, магданоза, нахута, цвеклото, кимиона, солта, тахана и лимоновия сок в блендер и пасирайте от 12 до 30 секунди. Ако сместа е много течна, добавете брашно. Ако е прекалено сухо, добавете още тахан или лимонов сок.
Използвайте ръцете си, за да оформите фалафела. Ще получите около 8 до 10 фалафела.
Ако печете фалафела, тогава подредете топките върху хартия за печене. Намажете ги със зехтин и печете 20 до 30 минути.
Ако решите да ги запържите, сложете 2 чаени лъжички зехтин в среден тиган и запържете за 3 до 4 минути от двете страни.
Сервирайте с хумус или сос по ваш избор. Фалафелите могат да се запазят вкусни и годни за употреба от 4 до 5 дни, ако ги поставите в хладилник.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш