Необходими продукти:

  • брашно - 600 г
  • кренвирши - 5 бр.
  • лютеница - 1 бурканче
  • масло - 50 г
  • сол - щипка
  • мая - 1/2 кубче
  • чубрица
  • жълтъци - 1 бр.

Начин на приготвяне: 

  1. В дълбока купа изсипете около 500 г от брашното и щипка сол.
  2. Направете кладенче. В малко хладка вода разтворете маята.
  3. С помощта на миксер или вилица бъркайте при сипване на маяната вода в брашното до получаване на меко тесто.
  4. За по-бързо втасване направете следното: в найлонова торбичка сипете капка олиото и разтъркайте, за да се разнесе.
  5. Изсипете вътре тестото и завържете чантата. Така плика сложете в купа с топла, но не вряла вода. Втасва за 30тина минути.
  6. През това време нарежете кренвиршите или по дължина или на половинки, както прецените. Разтопете маслото.
  7. Когато е готово тестото, го измесете и разделете на 4 равни части. От всяка част разточете кора. Разрежете на триъгълници, като всеки един намажете с масло и лютеница.
  8. Сложете кренвирш в единия край и навийте лесните кренвиршки до получаване на средногорка.
  9. Направете същото и с останалите части тесто.
  10. Когато сте наредили закуските в тавичка, ги намажете с разбит жълтък и поръсете с чубрица тестените закуски.
  11. Печете домашни средногорки с лютеница на 200 °C за около 30 мин.