Необходими продукти:
- брашно - 600 г
- кренвирши - 5 бр.
- лютеница - 1 бурканче
- масло - 50 г
- сол - щипка
- мая - 1/2 кубче
- чубрица
- жълтъци - 1 бр.
Начин на приготвяне:
- В дълбока купа изсипете около 500 г от брашното и щипка сол.
- Направете кладенче. В малко хладка вода разтворете маята.
- С помощта на миксер или вилица бъркайте при сипване на маяната вода в брашното до получаване на меко тесто.
- За по-бързо втасване направете следното: в найлонова торбичка сипете капка олиото и разтъркайте, за да се разнесе.
- Изсипете вътре тестото и завържете чантата. Така плика сложете в купа с топла, но не вряла вода. Втасва за 30тина минути.
- През това време нарежете кренвиршите или по дължина или на половинки, както прецените. Разтопете маслото.
- Когато е готово тестото, го измесете и разделете на 4 равни части. От всяка част разточете кора. Разрежете на триъгълници, като всеки един намажете с масло и лютеница.
- Сложете кренвирш в единия край и навийте лесните кренвиршки до получаване на средногорка.
- Направете същото и с останалите части тесто.
- Когато сте наредили закуските в тавичка, ги намажете с разбит жълтък и поръсете с чубрица тестените закуски.
- Печете домашни средногорки с лютеница на 200 °C за около 30 мин.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
22.11.24 16:37
486
Православната църква почита днес Свети Мартин
22.11.24 16:37
1340
Рецепта за вкусни сладки с ябълки и канела
22.11.24 16:37
13906
Акценти
Бог Дионис посреща любителите на хубавото вино в Пловдив
22.11.24 16:37
568
За пети път: Не избраха председател на Народното събрание
22.11.24 16:37
1495
Полицията в Пловдив издирва мъж, заподозрян в кражба
22.11.24 16:37
6638
Пореден случай на скорпион, открит в дома на пловдивчанин
22.11.24 16:37
6486
Спират светофари на кръстовище в Смирнеснки заради ремонт
22.11.24 16:37
1969