Необходими продукти:
- брашно - 600 г
- кренвирши - 5 бр.
- лютеница - 1 бурканче
- масло - 50 г
- сол - щипка
- мая - 1/2 кубче
- чубрица
- жълтъци - 1 бр.
Начин на приготвяне:
- В дълбока купа изсипете около 500 г от брашното и щипка сол.
- Направете кладенче. В малко хладка вода разтворете маята.
- С помощта на миксер или вилица бъркайте при сипване на маяната вода в брашното до получаване на меко тесто.
- За по-бързо втасване направете следното: в найлонова торбичка сипете капка олиото и разтъркайте, за да се разнесе.
- Изсипете вътре тестото и завържете чантата. Така плика сложете в купа с топла, но не вряла вода. Втасва за 30тина минути.
- През това време нарежете кренвиршите или по дължина или на половинки, както прецените. Разтопете маслото.
- Когато е готово тестото, го измесете и разделете на 4 равни части. От всяка част разточете кора. Разрежете на триъгълници, като всеки един намажете с масло и лютеница.
- Сложете кренвирш в единия край и навийте лесните кренвиршки до получаване на средногорка.
- Направете същото и с останалите части тесто.
- Когато сте наредили закуските в тавичка, ги намажете с разбит жълтък и поръсете с чубрица тестените закуски.
- Печете домашни средногорки с лютеница на 200 °C за около 30 мин.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш
26.12.24 15:49
19417
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
26.12.24 15:49
13793
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
26.12.24 15:49
827