За еклерите:
- вода - 1 ч.ч.
- олио - 1/2 ч.ч.
- брашно - 1 ч.ч.
- яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)
За крема:
- прясно мляко - 500 мл
- брашно - 5 с.л.
- вода - 1/2 ч.ч.
- захар - 7 - 8 с.л.
- масло - 50 г
- ванилия - 3 бр.
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете водата и олиото. Оставете да заврат и добавете брашното като бъркате непрекъснато. Получава се гъста смес. Отстранете от котлона.
След като сместа изстине се добавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква. Сместа става гъста и лепкава. В намаслена или покрита с хартия за печене тава се поставя с лъжица от тестото за еклери.
Не е нужно специално оформяне, защото при печенето еклерите заемат своята форма. Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.
Брашното се размива с малко вода и се прецежда, за да няма бучки. Млякото със захарта се слагат на котлона и след като заврат на тънка струя се добавя и кашата от брашно. Добавя се и маслото.
Бърка се внимателно, за да не загори и да се получи гладък крем. Маха се от котлона и се добавят ванилиите.
Поизстиналите еклери се разрязват по средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Крема няма опасност да се разтече, защото еклерите се слепват.
Готовите еклери се поръсват с пудра захар или със заливка от шоколад.
Домашните еклери с крем са готови! Насладете им се!
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква