
Пюрето от картофи е на пръв поглед елементарно за приготвяне, но и то има своя майсторлък. Най-приятната текстура, която то може да има, е да бъде пухкаво и да няма бучки. Ето няколко съвета как да постъпите, за да направите перфектно домашно пюре:
Необходими продукти:
- картофи - 800 г
- масло - 50 г
- прясно мляко - 150 мл
- сол - на вкус
- жълтък - 1 бр. пресен
Начин на приготвяне:
- В тенджера налейте вода и оставете за заври. През това време обелете и нарежете картофите, измийте ги добре и ги пуснете във врящата вода, посолете на вкус и варите до омекване на картофите около 25 минути.
- Прецедете картофите, поставете ги в купа и с помощта на ръчна преса намачкайте картофите. Към тях поетапно добавяйте маслото, нарязано на парчета (действате бързо и енергично, за да използвате топлината на картофите), бъркате до пълното му разтопяване.
- Следва млякото, то трябва да е горещо. С миксер разбивайте пюрето, наливайки на струя горещото мляко до гладка и пухкава смес.
- Добавете жълтъка, но само ако сте сигурни, че е от прясно яйце, а ако е нужно, добавете още сол и разбийте до еднородна смес.
Изпрати на приятел: