Постен сладкиш с бадеми и портокали - лек и ароматен, подходящ за делници и празници и напълно достоен за трапезата на Бъдни вечер.
Необходимите продукти са:
Брашно – 160 грама
Кафява захар – 160 грама
Сода бикарбонат – 1 ч.л.
Бакпулвер – 1 ч. л.
Сол – щипка
Бадеми, смлени – 60 грама
Прясно изцеден сок от портокал – 240 милилитра
Зехтин – 80 грама
Портокал, кора – 1 брой.
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180*С. Подгответе тава с диаметър 20 см и покрийте дъното й с хартия за печене. В купа смесете брашното, кафявата захар, содата, бакпулвера, солта и смлените бадеми и разбъркайте добре.
В друга купа смесете портокаловия сок, кората от портокал и зехтина. Разбъркайте с телена бъркалка. Добавете течната смес на три части към сухата смес, като разбърквате енергично с телената бъркалка до получаване на хомогенно тесто. Изсипете тестото с подготвената тава и сложете в загрятата фурна.
Печете сладкиша около 40 мин. Трябва да стане златист, а забодената в центъра му дървена клечка да излезе суха. Извадете изпечения сладкиш от фурната и оставете да се охлади в тавата. След това внимателно го прехвърлете върху решетка или подходяща поставка или поднос и оставете да изстине напълно.
Декорирайте сладкиша с резени портокал, лимон, ананас или други плодове по ваш избор.
Източник: jenatadnes.com
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква