Продукти:
- 200 г кафяв ориз
- 1 червена чушка
- 2 малки тиквички
- 1/2 кг домати
- 1 патладжан
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 3 сушени мариновани домата
- 50 г зелени маслини
- 60 мл. бяло вино
- 60 мл. доматено пюре
- 50 мл. зехтин
- 600 мл. зеленчуков бульон
- 1 с.л. синапено семе
- 2 стръка пресен босилек
- 1 с.л. каперси
- сол
- черен пипер
Рецепта:
Едната глава лук се нарязва на ситно и се запържва в загрята мазнина за няколко минути. Добавят се синапеното семе и почистеният кафяв ориз. Налива се бульонът и оризът се вари, докато го поеме и е готов.
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Патладжанът също се нарязва и се накисва в солена вода за около 20 минути, за да се отцеди от горчивия сок.
След това патладжаните и доматите се смесват и се слагат в тава. Прибавят се нарязаните тиквички, чушка, чесън и другата глава лук. Заливат се със зехтин и се поръсват със сол, черен пипер и босилек. Зеленчуците се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
След това фурната се намаля на 180 градуса. Свареният ориз се слага в тава и отгоре се разпределят зеленчуците. Добавя се и сосът от печенето.
Доматеното пюре и виното се разбъркват и ястието се залива със сместа. Поръсва се с нарязаните на ситно маслини, сушени домати и каперси. Тавата се покрива с алуминиево фолио ястието се пече във фурната за около 30 минути.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква