
Продукти:
- 200 г кафяв ориз
- 1 червена чушка
- 2 малки тиквички
- 1/2 кг домати
- 1 патладжан
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 3 сушени мариновани домата
- 50 г зелени маслини
- 60 мл. бяло вино
- 60 мл. доматено пюре
- 50 мл. зехтин
- 600 мл. зеленчуков бульон
- 1 с.л. синапено семе
- 2 стръка пресен босилек
- 1 с.л. каперси
- сол
- черен пипер
Рецепта:
Едната глава лук се нарязва на ситно и се запържва в загрята мазнина за няколко минути. Добавят се синапеното семе и почистеният кафяв ориз. Налива се бульонът и оризът се вари, докато го поеме и е готов.
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Патладжанът също се нарязва и се накисва в солена вода за около 20 минути, за да се отцеди от горчивия сок.
След това патладжаните и доматите се смесват и се слагат в тава. Прибавят се нарязаните тиквички, чушка, чесън и другата глава лук. Заливат се със зехтин и се поръсват със сол, черен пипер и босилек. Зеленчуците се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
След това фурната се намаля на 180 градуса. Свареният ориз се слага в тава и отгоре се разпределят зеленчуците. Добавя се и сосът от печенето.
Доматеното пюре и виното се разбъркват и ястието се залива със сместа. Поръсва се с нарязаните на ситно маслини, сушени домати и каперси. Тавата се покрива с алуминиево фолио ястието се пече във фурната за около 30 минути.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти






Нов шеф поема Второ РУ в Пловдив


