Продукти:

  • 200 г кафяв ориз
  • 1 червена чушка
  • 2 малки тиквички
  • 1/2 кг домати
  • 1 патладжан
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 сушени мариновани домата
  • 50 г зелени маслини
  • 60 мл. бяло вино
  • 60 мл. доматено пюре
  • 50 мл. зехтин
  • 600 мл. зеленчуков бульон
  • 1 с.л. синапено семе
  • 2 стръка пресен босилек
  • 1 с.л. каперси
  • сол
  • черен пипер

Рецепта:

Едната глава лук се нарязва на ситно и се запържва в загрята мазнина за няколко минути. Добавят се синапеното семе и почистеният кафяв ориз. Налива се бульонът и оризът се вари, докато го поеме и е готов.

Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Патладжанът също се нарязва и се накисва в солена вода за около 20 минути, за да се отцеди от горчивия сок.

След това патладжаните и доматите се смесват и се слагат в тава. Прибавят се нарязаните тиквички, чушка, чесън и другата глава лук. Заливат се със зехтин и се поръсват със сол, черен пипер и босилек. Зеленчуците се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

След това фурната се намаля на 180 градуса. Свареният ориз се слага в тава и отгоре се разпределят зеленчуците. Добавя се и сосът от печенето.

Доматеното пюре и виното се разбъркват и ястието се залива със сместа. Поръсва се с нарязаните на ситно маслини, сушени домати и каперси. Тавата се покрива с алуминиево фолио ястието се пече във фурната за около 30 минути.