Хубавата домашна луканка се прави без сланина. Това е тайната на майсторите от пловдивското село Чоба. Старите хора там казват, че за традиционните суджуци са нужни още три неща - качествено месо, подходяща комбинация от подправки и мерак. В повечето къщи в селото вече е започнало приготвянето на луканката, така че тя да бъде готова за коледните и новогодишни празници.

„След като изсъхне, я прибираме във фризера и цяла година си хапваме домашно мезе”, казва бай Йордан.

Той приготвя домашните колбаси по рецепта от своята баба. Обяснява, че сега много хора слагат селитра – за цвят и вкус. Според него обаче тя само разваля суджука, затова и не я използва. Другата тънкост е да се изберат качествени черва. Мъжът обикновено купува т.нар. чозове – говежди дебели черва.

„Важно е също докато съхне, през 1-2 дни луканката да се сваля и да се „разточва” с дървена точилка, за да се изкара въздухът и да им се придаде плоска форма”, съветва той.

Ето и рецептата:

Необходими продукти: 10 кг говеждо месо, 7 кг тлъсто свинско месо, 500 гр сол, 80 гр черен пипер, 60 гр кимион, 60 гр захар.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на късове, които се омесват добре с подправките и се оставят в хладно помещение за 24 часа, за да се овкусят.

След това месото се смила на машинка с остър нож, за да не се мачка и се оставя да престои още 24 часа.

Със сместа се пълнят говеждите дебели черва, предварително накиснати в хладка вода и нарязани на парчета с желаната дължина. Червата се връзват от едната страна и се пълнят бавно и плътно, като се внимава да не се допусне въздух в обвивката.

Напълнените парчета се връзват стегнато и се прави окачалка от канап.

След това парчетата се надупчват с игла, за да се отстрани попадналият в обвивката въздух, нанизват се на пръчки на разстояние 10 см едно от друго и се окачват на сухо и проветриво място да съхнат.