Греяното вино винаги е добра идея през зимата. Ароматната напитка е на почит в много страни и на всякъде имат собствена рецепта за направата й.

Ето и няколко рецепти, който задължително трябва да пробвате!

КЛАСИЧЕСКИ ШВЕДСКИ glögg

1 бутилка червено вино по избор
150 грама пудра захар
150 мл. бренди (може и друг подобен твърд алкохол)
100 грама стафиди
кората на 1 портокал
1/2 супена лъжица кардамон на шушулки
1 парче сушен джинджифил на вкус
6 цели пъпки карамфил
1 пръчка канела

Начин на приготвяне

Поставете плодовете и подправките в буркан с плътно затваряне. Налейте твърдия алкохол и се уверете, че покрива съставките.

Затворете плътно буркана и оставете съдържанието да престои 4 дни. Разклащайте от време на време.

Излейте съдържанието на буркана в касерола или тенджера. Добавете червеното вино и около 75 грама от захарта и загрейте до разтапянето ѝ. Опитайте и добавете още захар на вкус.

КЛАСИЧЕСКИ Glühwein

1 бутилка сухо червено вино
1 портокал и/или лимон на шайби
2 пръчки цейлонска канела
пъпки карамфил
2-3 супени лъжици захар, мед или сироп от агаве
няколко шушулки кардамон на вкус
По избор: 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне

Излейте виното в подходяща касерола или тенджера и загрейте на умерен огън. Добавете останалите съставки. Отстранете съда от печката и оставете плодовете и подправките да престоят във виното около час.

Прецедете готовата напитка.

SMOKING BISHOP КАТО В "КОЛЕДНА ПЕСЕН" 

750 мл. червено вино
750 мл. рубинено порто
5 портокала
2 лимона
30 цели пъпки карамфил
1-2 пръчки канела
1-2 цели ядки индийско орехче
1/4 супена лъжица бахар на зърна
1 пресен корен от джинджифил (с големината на палец), обелен и нарязан на шайби
половин чаена чаша захар (или повече/по-малко според степента на сладост)

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 150 градуса.

Вземете 5-те портокала и 1 лимон (запазете другия за по-късно). Направете 5 малки разреза във всеки плод и ги запълнете с по една пъпка карамфил.

Поставете плодовете върху хартия за печене и ги пъхнете във фурната за около 75 минути. Оставете портокалите и лимона в голям съд.

Поставете канелата, индийското орехче, бахара и нарязания джинджифил в касерола и ги залейте с чаена чаша вода. Загрейте до кипване и оставете съставките да се варят няколко минути. Разбърквайте периодично, докато течността не се изпари наполовина. Отстранете от котлона.

Излейте червеното вино в голям съд и загрейте на умерен огън. След това намалете градусите, изсипете захарта и бъркайте до разтапянето ѝ. Добавете водата с подправките и отново разбъркайте.

Излейте горещата смес върху портокалите и лимона. Покрийте плътно съда и го оставете в изключената фурна за едно денонощие.

Срежете портокалите и лимона наполовина и изцедете сока им в подправеното вино. Прецедете течността, добавете портото и загрейте на среден огън. От горещото вино ще започне да се вдига пара, на която то дължи името си. Опитайте сместа и, ако е нужно, добавете още захар.

Накрая нарежете втория лимон на шайби и ги изсипете в готовата напитка. Сервирайте в огнеупорни чаши или съд за пунш.

ГРЕЯНО ВИНО ПО ГРЪЦКИ

1 бутилка умерено сладко червено вино
5 супени лъжици мед
2 пръчки канела
4-5 цели пъпки карамфил
кората на 1 портокал

Излейте виното в удобна касерола и загрейте почти до кипване. Щом течността се разпени, намалете градусите и добавете останалите съставки. Оставете сместа на котлона за около 10 минути, като разбърквате до втечняване на меда.

Отстранете съда от котлона – нека поседи известно време.

Прецедете и поднесете в чаши за шот.

БЪЛГАРСКО ГРЕЯНО ВИНО

1 бутилка червено вино
2 ябълки
½ чаша захар
15 зърна черен пипер
4-5 цели пъпки карамфил