Супата от коприва е изключително полезна и пълна с витамини . Освен това тя е много лесна за приготвяне и е подходяща за всеки новак в кухнята. Рецептата за супа от коприва влиза и в дебелата книга с рецепти от българската национална кухня и може да я спретнете на всеки ваш чуждестранен гост, който искате да впечатлите с вкусно българско ястие.
Необходими продукти:
- Коприва - 300 грама
- пресен лук - 1 връзка
- моркови - 1 брой
- ориз - 1/2 кафена чаша
- домати - 1 брой
- джоджен - 1 чаена лъжица
- червен пипер - 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
- Първата стъпка от рецептата за супа от коприва е подготовката на копривата. Първо почистете и измийте копривата със студена вода. Въпреки, че според всички рецепти за домашна медицина паренето на копривата се описва като много полезно, то е доста неприятно, затова при почистването ѝ е добре да ползвате ръкавици, или пък найлонови торбички. Ако пък търпите паренето на копривата не си усложнявайте излишно живота. Поставете почистената коприва в гевгир, който поставете в тенджера и голяма купа и залейте с вряща вода. Така копривата ще спре да пари и ще е по-лесно да я обработите, а водата, с която сте я заляли може да използвате при приготвянето на супата.
- Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата от коприва. След като зеленчуците поомекнат добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври добавете солта и подправките.
- След като супата поври 10-15 минути добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути и доматите. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза.
Идея: Сервирайте супата от коприва с натрошено сирене. Бялото саламурено сирене прави супата по-засищаща и добре допълва вкуса на копривата.
Източник: Supichka.com
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш