Копривата е класически представител на българска национална кухня, но в рецептите за супа от коприва, рецептата за каша от коприва, или пък рецептата за коприва с ориз. Кишът пък е френски пай, с маслено тесто, чиято плънка може да бъде разнообразна, но най-често е с голямо количество сирена, пише кулинарният сайт Супичка. Истината е, че кишът с коприва и сирена е изключително вкусен и сочен пролетен пай, който определено ще разнообрази дневното меню.

 

За тестото:

  • Брашно 300 грама
  • Яйца 1 брой
  • Вода 1/3 чаена чаша
  • Студена краве масло 150 грама
  • Сол 1/2 чаена лъжица

За плънката:

  • Коприва 300 грама
  • Яйца 5 броя
  • готварска сметана 200 мл (непосладена)
  • лук 1 глава
  • моцарела 1 брой
  • кашкавал 60 грама
  • индийско орехче 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне: 

  1. Първата стъпка от рецептата за киш с коприва и сирена е подготвката на тестото за блата. Маслото трябва да е студено и на кубчета, водата - ледено студена. Омесвате маслено тесто от всички съставки за тестото - брашно, вода, масло, сол и разбитото яйце, след което го прибирате в хладилника за 20-30 минути.
  2. Междувременно подготвяте плънката за киша. Измивате копривате под течаща вода. След това я поставяте в голяма купа и я заливате с вряща вода, за да стане по-лесна за обработка. Отцеждате от водата (като не пропускайте да я изпиете като чаша-две полезен чай от коприва) и я нарязвате на ситно. Обелвате и нарязвате лука на ситно. В дълбок тиган сгорещавате олиото, добавяте лука и запържвате за 2-3 минути, след което добавяте и нарязаната коприва, индийското орехче и 1 чаена лъжица сол и запържвате за около 3-4 минути. Моцарелата и кашкавалът настъргвате на едро ренде.
  3. Стегналото вече тесто равточвате на блат, достатъчно голям д апокрие тава, като най-лесно е да го направите върху хартия за печене. Обръщате блата в кръгла тава с диаметър около 28 см поставяте разточеното тесто, така че да покрие и стените. С вилица набучвате блата и го слагате да се запече за 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Върху блатът слагате половината от настърганите сирене, слагате копривата, заливате с разбитите със сметаната яйца, а най-отгоре слагате останалото сирене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато кишът с коприва и сирена придобие апетитен леко ровоз цвят.