Продукти

  • 4 филета бяла риба х 150-180 г
  • 3 филии хляб с квас
  • 3/4 ч.ч. чери домати (пресни или от консерва)
  • 3-4 бр. филенца аншоа
  • 3-4 стръка мащерка
  • 125 мл сухо бяло вино
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 1/2 ч.ч. черни маслини
  • 2 с.л. каперси
  • сол и черен пипер на вкус

 Начин на приготвяне:

  1. Накъсайте хляба на едри парчета.
  2. В дълбока тавичка сипете 2 с.л. зехтин. Изсипете чери доматите, разпръснете каперсите, филенцата аншоа и маслините, на които сте остранили костилките.  Върху тях разпръснете стръковете мащерка и залейте с бяло вино. Разпределте и късовете хляб по такъв начин, че 3/4 от тях са потопени в сместа, а върховете им стърчат отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
  3. Върху запечените хляб и домати подредете филетата бяла риба (без кожа и кости). Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Печете още 15-18 минути.
  4. Щом извадите изпечената риба, полейте я с образувалия се сос.