Известният руски писател Лев Толстой е посрещал гости с палачинки, които съпругата му приготвяла по специална рецепта.

Създателят на вечните класики като „Анна Каренина“ и „Война и мир“ е бил страхотен гурме почитател. Според историческите сведения, къщата му винаги миришела на храна, а съпругата му София Андреевна била страхотна готвачка. Един от нейните специалитети, сладкиши, които писателят обожавал, били - няма да повярвате - палачинки.

Това е оригиналната рецепта на София Андреевна Толстой:

Необходими съставки:

6,5 чаши вода
2 чаши брашно от елда
2 чаши пшенично брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
на върха на нож сода за хляб

Подготовка:

В дълбока купа смесете пшеничното брашно и елдата. Налейте гореща вода и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. Добавете бакпулвера и содата. Пригответе палачинките в загрято олио и сервирайте със заквасена сметана и пудра захар.

Има един трик, който София практикува, а именно използването на винена киселина вместо бакпулвер.