Известният руски писател Лев Толстой е посрещал гости с палачинки, които съпругата му приготвяла по специална рецепта.
Създателят на вечните класики като „Анна Каренина“ и „Война и мир“ е бил страхотен гурме почитател. Според историческите сведения, къщата му винаги миришела на храна, а съпругата му София Андреевна била страхотна готвачка. Един от нейните специалитети, сладкиши, които писателят обожавал, били - няма да повярвате - палачинки.
Това е оригиналната рецепта на София Андреевна Толстой:
Необходими съставки:
6,5 чаши вода
2 чаши брашно от елда
2 чаши пшенично брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
на върха на нож сода за хляб
Подготовка:
В дълбока купа смесете пшеничното брашно и елдата. Налейте гореща вода и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. Добавете бакпулвера и содата. Пригответе палачинките в загрято олио и сервирайте със заквасена сметана и пудра захар.
Има един трик, който София практикува, а именно използването на винена киселина вместо бакпулвер.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква