Ечемик, гъби, пармезан, куркума, чесън и портокал - на пръв поглед тази комбинация звучи странно. Не и ако опитате рецептата за орзото с гъби от Давид Скоко.

Ето днешното ни предложение: 

Продукти:

  • 250 г ечемик, накиснат във вода за 1 нощ
  • 1 глава лук
  • 500 г гъби
  • 1 литър пилешки бульон
  • зехтин
  • 50 г масло
  • 50 г пармезан или грюер
  • сол и черен пипер
  • 1 стрък магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. куркума
  • 1 органичен портокал

 Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете главата лук на ситно. Почистете гъбите с четка и ги нарежете.
  2. В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете лука до прозрачност. След това добавете гъбите и нарязаните на ситно скилидки чесън. Оставете да се запържат.
  3. Добавете предварително накиснатия за 1 нощ и прецеден ечемик. Разбъркайте и налейте внимателно пилешкия бульон. Варете ечемика до омекване, около 18 минути. Добавете куркума и настърганото сирене. Разбъркайте. Накрая добавете маслото, разбъркайте докато се разтопи и дръпнете от огъня.
  4. За портокаловия крем измийте портокала и отрежете капачета от горе и отдолу. Поставете го в тенджера с вода. Щом водата заври, сменете я с нова. Повторете това 4-5 пъти. Изтискайте сварения портокал от излишната вода и го разрежете на резени. Поставете ги в блендер и добавете прясно смлян черен пипер, смелете на фино пюре.
  5. Сервирайте орзотото с гъби с малко портокалов крем и тиквено масло.