
Ечемик, гъби, пармезан, куркума, чесън и портокал - на пръв поглед тази комбинация звучи странно. Не и ако опитате рецептата за орзото с гъби от Давид Скоко.
Ето днешното ни предложение:
Продукти:
- 250 г ечемик, накиснат във вода за 1 нощ
- 1 глава лук
- 500 г гъби
- 1 литър пилешки бульон
- зехтин
- 50 г масло
- 50 г пармезан или грюер
- сол и черен пипер
- 1 стрък магданоз
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. куркума
- 1 органичен портокал
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете главата лук на ситно. Почистете гъбите с четка и ги нарежете.
- В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете лука до прозрачност. След това добавете гъбите и нарязаните на ситно скилидки чесън. Оставете да се запържат.
- Добавете предварително накиснатия за 1 нощ и прецеден ечемик. Разбъркайте и налейте внимателно пилешкия бульон. Варете ечемика до омекване, около 18 минути. Добавете куркума и настърганото сирене. Разбъркайте. Накрая добавете маслото, разбъркайте докато се разтопи и дръпнете от огъня.
- За портокаловия крем измийте портокала и отрежете капачета от горе и отдолу. Поставете го в тенджера с вода. Щом водата заври, сменете я с нова. Повторете това 4-5 пъти. Изтискайте сварения портокал от излишната вода и го разрежете на резени. Поставете ги в блендер и добавете прясно смлян черен пипер, смелете на фино пюре.
- Сервирайте орзотото с гъби с малко портокалов крем и тиквено масло.
Изпрати на приятел: