Агнешко на Гергьовден, свински кебап на Коледа и пълнен шаран за Никулден! Дори и тези, които не обичат риба на връх Никулден хапват шаран! А защо точно шаранът е символ на Никулден? Легендата гласи, че при плуване с лодка, излезли силни вълни, пробили дъното ѝ и Свети Николай запушил пробойната с шаран, като себе си и спътниците си. Затова и до днес на връх Никулден се жертва шаран в чест на светеца. Друга причина да хапваме шаран е, че когато рибата е приготвена добре тя се превръща в истински деликатес. Рецептата за пълнен шаран на Супичка следва класическите рецепти за приготвяне на шаран от българската национална кухня, като единствената разлика е, че в представената тук рецепта, шаранът се пече върху канапе от ориз, като по този начин приготвяме едновременно и основното, и гарнитурата.

Необходими продукти: 

шаран - 1 1/2 кг
орехи - 200 грама
домати - 3 броя
лук - 4 глави
гъби - 150 грама
магданоз - 1 връзка
копър - 1/2 връзка
девесил - 1/2 връзка
черен пипер - 1/2 чаена лъжица
ориз - 1 чаена чаша

Начин на приготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за пълнен шаран за Никулден е подготовката на плънката. Нарязвате три глави лук, орехите, подправките, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипвате в сгорещено олио и запържвате за около 5 минути. Добавяте черния пипер, както и около ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре. Междувременно измивате шарана, осолявате го и го намазвате с олио.

Нарязвате и другата глава лук. Сгорещявате ½ чаена чаша олио, добавяте лука и разбърквате добре, след което добавяте и измирия ориз. Разбърквате, докато поеме мазнината и стане прозрачен, пише supichka.com. Добавяте останалите нарязани домати и отново разбърква.

В коремчето на рибата пълните плънката. След като шаранът е напълнен, зашивате корема, или пък поставяте клечки за зъби, за да не се разтваря при печене, както е приготвена и рибата на снимките. В голяма тава изсипвате ориза. Добавяте ½ чаена лъжица сол, зрънцата баха и дафиновия лист, след което слагате върху канапето от ориз рибата. Добавяте 2 ½ чаени чаши вода и печете в предвартелно загрята на 170 градуса фурна за около 75 минути, или докато шаранът придобие апетитен цвят и оризът се свари.