Днес, ще ви предложим рецепта за солен кекс, но не какъвто и да е, а солен кекс със спанак и сирене. Вкусен, ароматен и не отнемащ много време за направа. Благодарение на спанакът, който ползвам за тази рецепта, кекса става изключително ароматен и с прекрасен звят – зелен солен кекс! Определено е доста представителен и ще зарадвате хората с които го споделяте! Идеален е за хапване по всяко време. Поднесете го с чаша яйрян и просто му се наслаждавайте!
Необходими продукти:
3 яйца
4 с.л. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
200 гр. спанак
1 с.л. сол
150 мл. олио
200 мл. вода
200 гр. сирене
1 пак. бакпулвер
Как се приготвя:
Спанакът няма да преминава през термична първоначална обработка. Просто ще го пасирам и след това го слагам направо в сместа за кекса. При пасирането на спанакът добавям около 200 мл. вода - 1 ч.ч.
След пасирането, слагам течноста в купа и започвам да добавям останалите продукти. Добавям яйцата, киселото мляко, олиото и сол на вкус. Разбъркайте хубаво!
Отделно, разбъркайте брашното и бакпулвера. След това, прибавете към купата с пасирания спанак. Отново разбъркайте. Натрошете сиренето и го сложете в сместа. Отново разбъркайте, но този път по-внимателно, за да не намачкате прекалено много сиренето!
Включете фурната да загрява на 180 градуса. Вземете тавичката, в която ще печете кекса и я намажете хубаво с масло или олио. Ако желаете, вместо мазнина, може да ползвате хартия за печене! Изсипете сместа и я заравнете.
Печете, докато кекса хване отгоре коричка (40-50 минути). Времето за печене е относително и много зависи от самата фурна! Проверете дали кекса е изпечен с помощта на клечка за зъби. Вкарайте клечката и ако по нея не залепва нищо, значи кекса е изпечен и е време да го вадите от фурната.
Рецепта:gotvacha.com
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква