Често храната ни пренася на друго място, в друго време. А какво по-хубаво от това да си припомним аромата на бабината къща с тази лесна и вкусна рецепта за милинки?
Необходими са ни:
1 кг брашно
1 яйце
1 пакетче суха мая
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
250 мл. прясно мляко
1 с.л. олио
За заливката:
1 малко пакетче масло
Сол на вкус
Брашно
1 яйце
Начин на приготвяне:
В една купичка сипваме 100 мл. топла вода, захарта и маята. Разбъркваме и изчакваме 15 минути.
През това време, пресяваме брашното, към него добавяме солта, олиото и яйцето.
Загряваме прясното мляко (трябва да бъде топло, но не горещо). Към брашното добавяме шупналата мая и разбъркваме всички съставки. На тъкна струя започваме да добавяме прясното мляко, като през това време бъркаме. Получената смес оставяме да втаса около час.
След като тестото втаса, разтопяваме пакетче масло на водна баня, намазняваме ръцете си и започваме да оформяме малки топчета. Отново оставяме да втаса за 40 минути.
За заливката към разтопеното масло добавяме сол на вкус и около 4-5 супени лъжици брашно (трябва да се получи гъста каша). Намазваме втасалите топчета и заливаме с едно разбито яйце. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 45 минути.
Бон апети!
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш