Необходими продукти:
За тестото:
- 2 3/4 ч.ч. брашно
- 1 с.л. захар
- 1 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.ч. + 2 с.л. студено безсолно масло
- 1/2 ч.ч. студена вода
За пълнежа:
- 8 ч.ч. боровинки
- 1 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч. царевично нишесте
- брашно
- 1 яйце
- фина захар
Начин на приготвяне:
- За тестото сипете в кухненски робот брашното, солта и захарта. Разбъркайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и разбийте. В движение добавете студената вода. Оформете тестото на два диска и увийте всеки в прозрачно фолио. Поставете ги в хладилник за 1 час.
- Сипете 1 ч.ч. боровинки в голяма купа и ги намачкайте или с преса за картофи, или с вилица. Добавете захарта и царевичното нишесте и разбъркайте добре. След това добавете останалите 7 ч.ч. цели боровинки и разбъркайте добре. Оставете сместа да престои настрани.
- Върху поръсен с брашно плот разточете единия диск тесто в квадратна форма (28 х 28 см). Навийте тестото върху точилката и го поставете на дъното на квадратна форма за пай (23 х23 см) с подвижно дъно. Напаснете тестото по дъното и стените, като работите бързо, за да не се отпусне тестото. Подгънете тестото по ръба на формата, за да оформите по-дебел ръб.
- Прехвърлете формата за пай в голяма тава, постлана с хартия за печене. Изсипете пълнежа от боровинки върху основата от тесто и го разпределете равномерно, като го притиснете леко надолу.
- Разточете втория диск тесто върху набрашнен плот в същата форма и размер като първият. С помощта на накрайник за шприц оформете рисунка , като използвате шаблон. Прехвърлете тестото върху боровинките и надиплете тестото по краищата, като оформите красив ръб. Намажете пая отгоре с разбито яйце с 1 ч.л. вода. Поръсете с фина захар отгоре. Преди печене поставете пая в хладилник за 1 час.
- Печете пая в предварително загрята фурна на 230 градуса 25 минути. След това намалете температурата на 200 градуса и печете още 30-35 минути.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Как да си направим бърза шарена туршия
02.11.25 23:15
13817
Как се приготвя печена тиква по турски
31.10.25 23:30
70001
Лесен и бърз начин за приготвяне на кисело зеле в буркан
30.10.25 23:15
9656
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
04.11.25 13:00
5252
Силно земетресение в Гърция се усети и в Пловдив
05.11.25 09:33
24629
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
04.11.25 20:00
4164
Темите на Traffic News
Вирус с дълъг възстановителен период върлува в Пловдив
25.10.25 14:00
56697