Кайсиите все още изобилстват на пазара. Те са много вкусен и полезен плод, който е добре да консумираме суров и пресен. Все пак кайсиите влизат в състава и на много сладкиши и зимнина.
Ето защо ви предлагаме тази рецепта за компот, но не обикновен, а с ром.
Необходимите продукти за 6 бурканат от 1 литър са: кайсии - 3 кг, вода - 2. 5 литра, захар - 0.9 кг, ром - 3 чаени лъжички или по половин чаена лъжичка в буркан.
Измиваме добре кайсиите за компота под течаща вода.
Аз не отстраних ципата, но ако искате да я премахнете, направете това:
Поставяме на части от измитите плодове в гевгир и поставяме в продължение на 3 минути в тенджера с вряща вода.
След като се бланшират, потапяме в студена вода и отстраняваме кожата.
Кайсиите нарязваме на половина и изваждаме костилките.
Измиваме си бурканите и нареждаме кайсиите.
В дълбок съд поставяме захарта, водата и оставяме да се вари.
Готовият сироп изсипваме в бурканите при кайсиите.
Добавяме рома също във всеки буркан.
Запечатваме с капачки и стерилизираме компотите за 10 минути .
След като извадим, обръщаме бурканите с капачките надолу, докато изстинат всички.
gotvach.bg
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква