Продукти:

  • 300 г безсолно масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. мека кафява захар
  • 2 ч.л. ванилова паста
  • 4 големи яйца
  • 400 г брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 мл мътеница

За глазурата:

  • 125 мл течна сметана
  • 1 ч.ч. кленов сироп
  • 1 ч.л. дера сол
  • 100 г масло

 

Начин на приготвяне:

  1. За кафявото масло разтопете маслото в дълбок съд, на ниска температура, докато започне да образува пяна и да придобива кафяв цвят. Пресипете го веднага в купа и го оставете да изстине докато придобие консистенцията на меко масло. Ако охладите маслото, ще трябва преди да го използвате да го оставите да се отпусне на стайна температура.
  2. В купа сипете мекото кафяво масло и двата вида захар. Разбийте с помощта на миксер до пухкав крем.
  3. Добавете яйцата без да спирате разбъркването, като първо чуквате всяко в купичка. Разбийте до хомогенност. Добавете ванилова паста и разбъркайте.
  4. В купа смесете брашното с бакпулвера и содата. Започнете да добавяте брашното и мътеницата малко по малко, като ги редувате, без да спирате да разбивате.
  5. Изсипете сместа в предварително намазана с масло кръгла форма с дупка за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 45-60 минути, докато клечката, с която проверявате, излезе суха.
  6. За глазурата сипете в тенджерка кленовия сироп и маслото. Разбъркайте докато маслото се разтопи. Добавете щипка сол. Щом сместа заври (това ще отнеме около 6 минути), добавете сметаната и разбъркайте добре. Пресипете в купа и оставете да изстине.
  7. Извадете изпечения и изстинал кекс от формата, като го обърнете в голяма чиния. Сипете глазурата на тънка струйка върху него. Накрая поръсете с щипка сол.

 

Рецепта по Джъстин Скофийлд