Какво са празниците, ако не се поглезим подобващо? Без значение на каква диета или режим сме, можем да си позволим няколко дни в годината, в които хапваме това, което обичаме. Днес ще ви предложим една рецепта на коледен немски щолен, на който трудно ще устоите.
Необходими продукти:
- 50 г мая
• 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
• 500 г брашно
• 3/4 ч.ч. (150 г) захар
• 2 праха ванилия
• кората от 1 лимон
• щипка сол
• 1 ч.л. смлян кориандър
• 5-6 бр. карамфилчета
• 1 ч.л. (5 г) индийско орехче
• 350 г масло
• 2-3 бр. зелени смокини от сладко
• 50-60 г желирани или коктейлни череши
• 300 г стафиди
• ром
• 1 с.л. нишесте или брашно
• сладко от портокалови или лимонови корички
• 150 г бадеми
• пудра захар
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче.
250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки.
Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен.
Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш