Какво са празниците, ако не се поглезим подобващо? Без значение на каква диета или режим сме, можем да си позволим няколко дни в годината, в които хапваме това, което обичаме. Днес ще ви предложим една рецепта на коледен немски щолен, на който трудно ще устоите.

Необходими продукти:

  •  50 г мая

• 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко

• 500 г брашно

• 3/4 ч.ч. (150 г) захар

• 2 праха ванилия

• кората от 1 лимон

• щипка сол

• 1 ч.л. смлян кориандър

• 5-6 бр. карамфилчета

• 1 ч.л. (5 г) индийско орехче

• 350 г масло

• 2-3 бр. зелени смокини от сладко

• 50-60 г желирани или коктейлни череши

• 300 г стафиди

• ром

• 1 с.л. нишесте или брашно

• сладко от портокалови или лимонови корички

• 150 г бадеми

• пудра захар

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче.

250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки.

Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен.

Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.