Продукти:

  • 2 пъстърви
  • 100 г лешници
  • 150 г галета
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • сол и черен пипер
  • ¼ ч.л. настъргано индийско орехче
  • 2 скилидки чесън
  • лимонова кора
  • 100 г масло
  • 400 г зелен фасул
  • прясна мента

Начин на приготвяне:

Почистете и филетирайте пъстървата, а после я подсушете с кухненска хартия.

Запечете за кратко лешниците в сух тиган. След това ги сложете в блендер или хаванче. Добавете пушен червен пипер, сол, настъргано индийско орехче и галета. Смелете или счукайте лешниците.

Изсипете сместа в чиния и оваляйте филетата пъстърва от всички страни в нея. Подредете филетата в тава, постлана с хартия за печене. Върху всяко филе сложете по няколко парченца масло. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути.

Ако използвате пресен зелен фасул, почистете го и го измийте. Нарежете шушулките на парчета. Бланширайте фасула в подсолена вряща вода до готовност, а след това веднага го полейте със студена вода, за да запази цвета си.

В тиган разтопете 50 г масло и задушете в него 2 намачкани скилидки чесън. Когато покафенее, извадете чесъна от тигана. Запържете 100 г галета в чесновото масло и добавете сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Щом галетата се запържи, добавете зеления фасул и сотирайте около 2-3 минути.

В чиния сервирайте сотиран зелен фасул, а върху него поставете филе пъстърва. Поръсете с фино настъргана лимонова кора и украсете с листа мента.