Продукти:

  • 6 големи червени картофа
  • 15 г царевично нишесте
  • 300 г масло
  • сол
  • олио за пържене

За соса Чимичури:

  • шепа магданоз
  • 1 червена люта чушка
  • 1 с.л. сушен риган
  • 1 скилидка чесън
  • 20 мл пикантен зехтин
  • 3 с.л. червен оцет
  • сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 мм, с помощта на ренде "Мандолина". Поставете кръгчетата картофи в голяма купа.
  2. Разтопете маслото и го добавете към картофите. Разбъркайте и добавете царевичното ниешесте и солта. Разбъркайте добре.
  3. Постелете дъното и стените на правоъгълна форма за хляб с хартия за печене. Подредете кръгчетата картофи във формата, на плътни редове. Покрийте с парче хартия за печене и поставете в предварително загрята фурна на 110 градуса за 3 часа.
  4. Върху изпечените картофи поставете друга форма за хляб, а в нея 2 консерви, за да притиснат добре картофите. Поставете в хладилника за 1 нощ.
  5. Извадете картофите от формата и отстранете хартията. Нарежете на правоъгълни или квадратни парчета.
  6. Сипете 4-5 пръста оли в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Пържете парчетата картофи на порции, по 3-4 минути, до златисто. Поръсете със сол, докато са още топли.
  7. За соса Чимичури нарежете на ситно магданоза и го смесете с оцета и зехтина. Разбъркайте. Добавете нарязаната на ситно люта чушка, настърганата скилидка чесън и сушения риган. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  8. Поднесете хрупкавите пържени картофи със соса за топене.