Карфиолът е един от полезните и вкусни  зеленчуци, който можете да поднесете на трапезата си в това време от годината. Хубавото е, че той позволява, както да се консумира суров, така и да бъде паниран и приготвен на фурна. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:   

  • 1 Малка глава карфиол
  • 4 яйца
  • 2 с.л. олио
  • 4 с.л. царевично брашно
  • сол

Чеснов Сос:

  • 1 скилидка чесън
  • 7 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 стръка копър

Начин на приготвяне:

  1. С приставка за варене на пара сварявате до омекване карфиола. Ако нямате такава приставка, бланширайте цветното зеле за няколко минути в кипяща вода. (Първо водата завира и след това слагате карфиола.) Като тук внимавайте да не го преварите и той да стане на каша – след варенето отделните парчета трябва да са в пълната си цялост.
  2. В купа разбърквате 4 яйца с 8 лъжици царевично брашно и сол на вкус. Консистенцията на смета трябва да е гъста и в зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още брашно.
  3. Оваляйте карфиола в сместа и поставете в тава, полейте с малко олио. 
  4. Печем до зачервяване в загрята на 200 градуса фурна – поне 30 минути. Задължително върху хартия за печене.
  5. Докато стане карфиола, може да приготвите бърз чеснов сос. Пресовайте чесъна, нарежете копъра на ситно и сложете в купичка, добавете майонезата и киселото мляко и разбъркайте добре.