Карфиолът е един от полезните и вкусни зеленчуци, който можете да поднесете на трапезата си в това време от годината. Хубавото е, че той позволява, както да се консумира суров, така и да бъде паниран и приготвен на фурна. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 1 Малка глава карфиол
- 4 яйца
- 2 с.л. олио
- 4 с.л. царевично брашно
- сол
Чеснов Сос:
- 1 скилидка чесън
- 7 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 2 стръка копър
Начин на приготвяне:
- С приставка за варене на пара сварявате до омекване карфиола. Ако нямате такава приставка, бланширайте цветното зеле за няколко минути в кипяща вода. (Първо водата завира и след това слагате карфиола.) Като тук внимавайте да не го преварите и той да стане на каша – след варенето отделните парчета трябва да са в пълната си цялост.
- В купа разбърквате 4 яйца с 8 лъжици царевично брашно и сол на вкус. Консистенцията на смета трябва да е гъста и в зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още брашно.
- Оваляйте карфиола в сместа и поставете в тава, полейте с малко олио.
- Печем до зачервяване в загрята на 200 градуса фурна – поне 30 минути. Задължително върху хартия за печене.
- Докато стане карфиола, може да приготвите бърз чеснов сос. Пресовайте чесъна, нарежете копъра на ситно и сложете в купичка, добавете майонезата и киселото мляко и разбъркайте добре.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
22.11.24 21:19
488
Православната църква почита днес Свети Мартин
22.11.24 21:19
1342
Рецепта за вкусни сладки с ябълки и канела
22.11.24 21:19
13921
Акценти
Бог Дионис посреща любителите на хубавото вино в Пловдив
22.11.24 21:19
1877
За пети път: Не избраха председател на Народното събрание
22.11.24 21:19
1974
Полицията в Пловдив издирва мъж, заподозрян в кражба
22.11.24 21:19
11302
Пореден случай на скорпион, открит в дома на пловдивчанин
22.11.24 21:19
9649