Продукти:

  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 глава лук
  • щипка сол
  • 1/2 връзка магданоз
  • 250 г ливанска агнешка сурова наденица (маканек)
  • 150 г агнешка кайма
  • 6 листа точени кори
  • 2 жълтъка
  • 1 литър олио за пържене

За сервиране:

  • 200 г кисело мляко
  • резени лимони

Начин на приготвяне:

Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тиган и в него запържете нарязания на ситно лук. Щом лукът омекне, добавете нарязания на едро магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в купа и поставете във фризер, за да се охлади. Обелете агнешките наденици и ги накъсайте в купа. Добавете агнешката кайма и омесете всичко с ръце. Добавете охладената смес от лук и магданоз и овкусете със сол. Разбъркайте добре.Разбийте леко двата жълтъка.

Изрежете точените кори в кръгла форма. В горния край на всеки кръг поставете по около 60 г от пълнежа, като го оформите на тънко руло, по дължината на целия лист. Намажете краищата на кръга с разбит жълтък. Навийте на руло, като прегънете краищата навътре. Пуричките не трябва да са много дебели.

Сипете олиото в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете пуричките на порции, докато придобият тъмнозлатист цвят. Сервирайте баничките брик със сос от кисело мляко и няколко капки зехтин и резени лимон.