Налични продукти: 

  • гъби шийтаке - 2 ч.ч. на филийки
  • маруля - 1 бр.
  • спанак - около 3 ч.ч. (само листата)
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • чесън - 1 пресована скилидка
  • дижонска горчица - 1 ч.л.
  • сол
  • босилек - накъсани листа
  • морска сол

Начин на приготвяне:

  1.  В купа се разбива с телена бъркалка 2 с. л. зехтин, лимон сок, пресован чесън, горчицата и сол на вкус до гладка смес.
  2. Марулята и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. Може да се ползва центрофуга за зеленчуци.
  3. Гъбите шийтаке се накисват в топла вода за около 20-30 мин.
  4. В останалия зехтин се запържват гъбите, нарязани на филийки, при непрекъснато разбъркване. Добавя се и водата от накисването на гъбите, готви се още за няколко минути. Изваждат се.
  5. В голяма купа се слага накъсаната маруля, спанакът, босилекът, залива се с дресинга, разбърква се. Отгоре се поставят готовите гъби като топинг върху зеленчуковата салата.
  6. Салатата от Гъби Шийтаке е готова.