Продукти:

  • 200 г пушен или обикновен ориз басмати
  • 125 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • щипка шафран
  • 1 с.л. запечени кедрови ядки
  • 2 с.л. олио
  • 30 г безсолно масло

Начин на приготвяне:

  1. Измийте ориза под студена течаща вода, докато водата, която тече отдолу, стане прозрачна. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. сипете ориза във врящата вода и варете 10 минути. Прецедете ориза, а след това го измийте под студена течаща вода. Изцедете добре.
  2. В сух тиган запечете семената кориандър за минута. След това ги счукайте в хаванче.
  3. В купа смесете киселото мляко с нишките шафран, сол, запечените кедрови ядки и семена от кориандър. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте добре.
  4. Увийте капака на съда, в който ще готвите ориза с чиста кухненска кърпа и стегнете краищата ѝ, за да не висят. Разтопете маслото в съда с двойно дъно и го разнесете по дъното му. Сипете ориза в съда и го притиснете леко. Поставете капака и гответе на ниска до умерена температура 20-30 минути, без да отваряте или да разбърквате.
  5. Отхлупете съда с ориза. Поставете голяма чиния върху него и обърнете ориза в нея.