Продукти:
- 200 г пушен или обикновен ориз басмати
- 125 г кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- щипка шафран
- 1 с.л. запечени кедрови ядки
- 2 с.л. олио
- 30 г безсолно масло
Начин на приготвяне:
- Измийте ориза под студена течаща вода, докато водата, която тече отдолу, стане прозрачна. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. сипете ориза във врящата вода и варете 10 минути. Прецедете ориза, а след това го измийте под студена течаща вода. Изцедете добре.
- В сух тиган запечете семената кориандър за минута. След това ги счукайте в хаванче.
- В купа смесете киселото мляко с нишките шафран, сол, запечените кедрови ядки и семена от кориандър. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте добре.
- Увийте капака на съда, в който ще готвите ориза с чиста кухненска кърпа и стегнете краищата ѝ, за да не висят. Разтопете маслото в съда с двойно дъно и го разнесете по дъното му. Сипете ориза в съда и го притиснете леко. Поставете капака и гответе на ниска до умерена температура 20-30 минути, без да отваряте или да разбърквате.
- Отхлупете съда с ориза. Поставете голяма чиния върху него и обърнете ориза в нея.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Как да си направим бърза шарена туршия
02.11.25 23:15
14333
Как се приготвя печена тиква по турски
31.10.25 23:30
71093
Лесен и бърз начин за приготвяне на кисело зеле в буркан
30.10.25 23:15
9852
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
04.11.25 13:00
5502
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
04.11.25 20:00
4544
Темите на Traffic News
Вирус с дълъг възстановителен период върлува в Пловдив
25.10.25 14:00
56967