Съчетанието на ароматите на бърз и ягоди дава аромата на пролетта. И докато с ягоди приготвяме какви ли не вкусотии, приложенията на цъфналия бъз в кухнята са ограничени. Този фил, лек, ефектен и толкова запленяващ десерт е едно вкусно предложение за рецепта с бъз, която ще очарова всеки. Лесен за приготвяне, атрактивен като визия, десертът с бъз и ягоди ще превърне всяко пролетно меню в празнична трапеза.
Необходими продукти:
бъз - 15 цвята
мед - 4 супени лъжици
лимон - 2 броя
ягоди - 200 грама
желатин - 2 пакетчета
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за десерт с бъз и ягоди е приготвянето сока от бъз. Ако приготвяте сок от бъз за разреждане, то след като е готов може да отделите 1 литър сироп, за да го използвате за желиране. Ако ли не в тенджера разбъркайте 1 литър вода, меда и сока на лимоните. Добавете цветовете бъз, както и нарязаните на кубчета лимонови кори и оставете тази смес да престои една нощ. На следващия ден прецедете и разделете на две части: едната от 500 мл., а другата ще бъде по-малка, тъй като не може да се отцеди достатъчно добре.
Едното пакетче желатин, разбъркайте с 3-4 супени лъжици сок в чаша, която сложете в малка тенджерка или касерола, а нея - на котлона. Бъркайте, докато се разтопи желатина, след което при непрекъснато разбъркване го добавете към 500 мл сироп. Разбъркайте енергично с вилица или тел за разбиване, за да се разпредели добре желатина, след което сипете получената течност в чаши, които сложете в хладилника, за да стегне.
Докато първият слой от крема стяга, измийте и пюрирайте ягодите. Смесете пюрираните ягоди с другата част от сиропа от бъз, така че да получите точно 500 мл смес. Ако сместа от ягоди и сок от бъз е повече от 500 мл, може да използвате разликата, за да приготвите вкусна лимонада, като добавите вода. Започнете с желирането на втората смес, след като първата вече е стегнала. Повторете процедурата с разтварянето на желатина - изсипете го в чаша, добавете малко вода или част от сместа и го разтворете на водна баня. Добавете разтворения желатин към сместа с ягодите и разбъркайте много добре, след което изсипете върху вече стегналия се и желирал се слой от сироп от бъз. Оставете с хладилник, за да стегне.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Виж всички
Как да си приготвим бърза туршия със зеле
Рецепта за кекс със сини боровинки
Рецепта за домашен чипс от картофи
Акценти
Виж всички
Жалби блокираха проекти за над 40 млн. лв. в Пловдив
Църквата почита Света Анна - майка на Богородица
Приеха бюджета на ДОО за 2026 г. на първо четене