През зимата изборът ни на плодове е по-ограничен, въпреки че вече на пазара може да намерим почти всичко по всяко време на годината - срещу съответната цена, разбира се. Затова мнозина предпочитат замразените плодове, които са лесен вариант да заситим глада си за ягоди през януари например.
Ако не сме съумeли да си замразим пресни плодове тогава, когато им е бил сезонът, а разчитаме на пакетите от фризерите в магазина, трябва да знаем, че те са най-хранителни веднага след откъсването си. Но ако са били замразени скоро след това, могат да запазят по-голяма част от полезните си вещества, отколкото когато се транспортират дълго и след това престояват по щандовете.
Замразените плодове също така са по-икономичната алтернатива за мнозина, защото издържат по-дълго, можем да ги съхраняваме дори с месеци и когато ни се прияде, да си вземем толкова, колкото искаме. И остатъкът няма да отиде на боклука. Те са и предварително нарязани и подходящи за бърза консумация, с което повишаваме шансовете си да похапваме повече плодове или пък да си правим често здравословни смутита.
Плодовете обаче са и един от основните начини да се заразим със салмонела, ешерихия коли или листерия. Затова е важно когато са пресни, винаги да ги измиваме добре преди да ги ядем. И тук идва рискът, ако предпочитаме замразените.
Най-често заразяването на плодовете с болестотворните бактерии става още при тяхното отглеждане и е свързано със заразяване на водата, с която се поливат. А при допълнителни обработки като пакетиране рискът от заразяване се повишава. И при недостатъчно измиване на плодовете, те може да попаднат заразени във фризерите.
При плодовете шансът за това обаче е по-малък, отколкото при зеленчуците, защото високата киселинност и съдържание на захар прави много малко вероятно преживяването на бактериите при минусови температури.
Затова докато зеленчуците е силно препоръчително да преминат термична обработка, преди да се консумират, плодовете можем да си похапваме директно от пакета или след като се размразят, предава Eat This, Not That.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш