Зелето е царят на зимата.

Този листен зеленчук е пълен с витамини, минерали и други хранителни вещества. Богато е на диетични фибри, които засищат добре организма, и има само 25 килокалории на 100 грама пресен продукт.

От зелето може да се направи много питателно и вкусно ястие само за половин час. Ако сготвите яхния с добавка на зеленчуков бульон, моркови, картофи и целина, можете да я сервирате на всички - дори и на тези, които избягват храни от животински произход.

Необходими съставки:

  • 500 грама настъргано зеле
  • 400 грама нарязани домати от консерва
  • 250 грама картофи
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка сладък червен пипер на прах
  • ½ чаена лъжичка чили на прах
  • Дафинов лист
  • Растително масло за пържене
  • Сол и черен пипер по желание.

Зелева яхния, начин на приготвяне:

Загрейте малко олио в тенджера на умерена температура. Върху него се задушават нарязаните лук, моркови и стръкове целина за пет-шест минути, докато омекнат.

Добавете смлян червен пипер, чили на прах, сол и черен пипер по желание. Смесете добре. Добавете наситнения чесън и запържете за около половин минута. Добавете настърганото зеле и задушете за около една минута.

Залейте със зеленчуковия бульон и доматите и поставете дафиновия лист. Добавете в тенджерата картофи, нарязани на кубчета с приблизително еднакъв размер.

Когато течността заври, намалете температурата и варете всичко заедно на ниска температура за около 25 минути, или докато вкусовете се смесят.

Извадете дафиновия лист от яхнията.

Сервирайте топло с филийка хляб.