Зелето е царят на зимата.
Този листен зеленчук е пълен с витамини, минерали и други хранителни вещества. Богато е на диетични фибри, които засищат добре организма, и има само 25 килокалории на 100 грама пресен продукт.
От зелето може да се направи много питателно и вкусно ястие само за половин час. Ако сготвите яхния с добавка на зеленчуков бульон, моркови, картофи и целина, можете да я сервирате на всички - дори и на тези, които избягват храни от животински произход.
Необходими съставки:
- 500 грама настъргано зеле
- 400 грама нарязани домати от консерва
- 250 грама картофи
- 1 литър зеленчуков бульон
- 2 моркова
- 2 стръка целина
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 чаена лъжичка сладък червен пипер на прах
- ½ чаена лъжичка чили на прах
- Дафинов лист
- Растително масло за пържене
- Сол и черен пипер по желание.
Зелева яхния, начин на приготвяне:
Загрейте малко олио в тенджера на умерена температура. Върху него се задушават нарязаните лук, моркови и стръкове целина за пет-шест минути, докато омекнат.
Добавете смлян червен пипер, чили на прах, сол и черен пипер по желание. Смесете добре. Добавете наситнения чесън и запържете за около половин минута. Добавете настърганото зеле и задушете за около една минута.
Залейте със зеленчуковия бульон и доматите и поставете дафиновия лист. Добавете в тенджерата картофи, нарязани на кубчета с приблизително еднакъв размер.
Когато течността заври, намалете температурата и варете всичко заедно на ниска температура за около 25 минути, или докато вкусовете се смесят.
Извадете дафиновия лист от яхнията.
Сервирайте топло с филийка хляб.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква