„Бат Цило, пловдивският Робин Худ” – така пловдивчани описаха Цило Балабанов, сочен за тартор на ОПГ-то, занимаващо се с обир на казина.  

Припомняме, че групата от седем мъже и една жена е оперирала на различни области в страната- Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен , Плевен. Балабанов е сформирал организираната престъпна група, която е обирала казина, посредством манипулация на игрални автомати. Действали са, като  чрез външно устройство се провокира автомата, така че да генерира джакпот.

Оставиха в ареста членовете на ОПГ-то, обирало казина с фалшиви топчета и иновативна технологияМярката подлежи на протест

След осветляване на случая в редица материали на TrafficNews.bg, коментари заваляха под публикациите ни. Противно на очакванията всички бяха в подкрепа на Цило Балабанов. Хората в социалните мрежи го описаха като герѝой, сравнявайки го с „Робин Худ”.

„Да се награди от президента, а технологията да се патентова” – пише Тома Дошев, Георги Зайчев пък пожела „От такива ОПГ-та да не се отървем“. Стилян Янев пък предложи на „такива хора да се издигнат паметници”, а Иван Гиргинов: „ Дано бая пари да са източили. Едно хубаво нещо да направят хората”. Повечето коментари в социалните мрежи гласят „Браво на момчетата”. Сред положителните такива е и този на Асен Церев: „Много съсипани животи има в следствие на хазартните игри. Не са направили нищо лошо”.

За хората действията на Цило не са престъпни, но според обвинението Балабанов е привлечен за компютърни престъпления и пране на пари. Спрямо него има обвинение за организиране на ОПГ. Наказанието за тартора Цило Балабанов, което Наказателният кодекс предвижда е от 5 до 15 години, а за останалите от 3 до 8 години.  

Репортер на TrafficNews посети адреса, където Балабанов живее. Под жилището му е разположен и гаражът, в който униформените са намерили част от престъпното оборудване. Съседи разказаха, че представители на полицията са пристигнали в сряда и са влезли в апартамента на Балабанов, както и в гаража.

„Имаше и униформени и цивилни, взеха много неща от гаража. Претърсиха и жилището”, каза съседка. Тя добави, че 68-годишният често паркирал едно от многото си возила в гаража.

„Има много коли, една бяла и много скъпа я прибираше в помещението. Семейството има завидни доходи, богато обзаведен апартамент, целият етаж на кооперацията е техен. В момента правят цялостен ремонт на къщата на село”, разказа жената. При въпрос дали знае за произхода на „завидните доходи”, дамата бе категорична:

„Балабанов работи и то много. Рано излиза от дома си, прибира се и пак излиза, дори и по късните часове с колата заминава нанякъде”, завършва пловдивчанката.

Припомняме, Цило Балабанов  че има дял в пловдивска фирма „Грийн Енерджи Старт ООД” и името му фигурира като съдружник. Тя е със седалище в Пловдив , район Северен, ул. "Самара". Описано е, че дружеството се занимава с "проектиране, изграждане, монтаж на термично фотоволтаични източници за производство на топлина, студ и електроенергия".

Тарторът на ОПГ-то, хаквало казина, е с дебело криминално досиеЦило Балабанов е съдружник в пловдивска фирма за фотоволтаици