С разпит на свидетели и вещи лица продължава делото срещу бившия кмет на район „Северен” в Пловдив Ральо Ралев. Той е изправен на съд заедно с бившия началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловския бизнесмен Иван Делевски. Това се случва години , след като избухна скандалът, че Ралев е поискал подкуп на строителния предприемач Здравко Ангелов. Сумата от 60 000 лв. е била, за да може Ангелов да получи разрешение да построи кооперация на мястото на стара къща на ул. "Полк. Дрангов".  

Ральо Ралев поискал подкуп от 60 бона с думите: "Кметството е мое, аз къде съм в тая схема?"Делото стартира с разпит на свидетели близо 5 години след скандала

Пред магистратите днес бе разпитан строител, работещ с изнудвания Здравко Ангелов.  Милко Гондов от десетилетие познава Ангелов, работел е по къщата му в Белащица. В последствие решили да работят заедно, като закупуват терени и строят жилища на тях .

„Здравко закупи имот в Кючук Париж с цел строеж. Не му стигнаха парите за проектиране и аз платих 12 и 600 за проект. Когато започнаха етапите на проектирането аз видях много нередности. Проектът бе изготвен в разрез със Закона за устройство на територията. Сградата е над калканната част на съседната сграда. Това бе една от причините да не работя повече със Здравко. Втората бе , че продаваше апартаментите на „зелено” без да получа аз една стотинка. И до ден днешен ми дължи пари. Още на фаза проект сградата не отговаряше на ЗУТ, и сега е така – кооперацията е надстроена, лично съм минавал и видял. Не знам как е получил това разрешение. Още на фаза проект имахме проблем със строителен надзор, но не знам как се е разрешил той.  За имота в район „Северен” не знаех нищо до арестите. Научих от медиите. Скоро минах от там – да, и тази сграда е надстроена”, каза Гондов.

Той е бил повикан за разпит в специализираната прокуратура след коментари във Фейсбук под статиите за ареста на Ралев и излагане на фактите около разследването.

„Писах, че Здравко е постъпил некоректно към коректните хора, визирайки Ральо Ралев. Последния ми е съдействал по казус, свързан със семейство, което няма пари и живее в общинско жилище. Даде отсрочка на хората, за да почистят и дезинфекцират жилището. Помогна им”, допълни Милко Гондов.

С лоши отзиви към Здравко Ангелов бе и свидетелят Васил Заралиев, син на собственикът, управляващ форма за строителен надзор.

„Познавам и Здравко Ангелов и Иван Делевски. Клиенти са на баща ми. Ангелов и до ден днешен ни дължи пари, след сключен договор за надзор. Преди време Здравко търсеше контакт с човек, който се занимава с временни конструкции. Свързахме го с Делевски, който бе представител на турска фирма за такива материали. Не знам какви са им били отношенията. Веднъж сме пили кафе четиримата – аз , баща ми, Делевски и Здравко. Тогава Ангел дойде с чанта, пълна с пари. Последния имаше проект за строеж на кооперация в район „Северен” – на улица „Сава Моткуров”. Още при идейният проект му казахме, че това е много зле направено. Не отговаря на ЗУТ. Надвишаваше кота корниз на съседната сграда с 40 сантиметра. Обяснихме му, че няма кой да му одобри проекта, направихме му 2 страници забележки. Беше направил проект под жилищата да бъдат магазини, а не гаражи. От там идва и разликата от 40 см. За такова одобрение не е необходим подписа на кмета, а на главния архитект”, разказа Заралиев. 47-годишният разказа и за самият арест на баща му, както и за неговото отвеждане за разпит в тогавашната специализирана прокуратура.

„Нахлуха служители на КПКОМПИ и ГДБОП. Мен ме държаха в двора на къщата, където ни е офиса, близо 5 часа на дъжда. Баща ми го доведоха в 17:00 часа в офиса и в 1:00 часа през нощта го отведоха в София. Мен на следващия ден ме заведоха. През това време е бил буден, без адвокат. Аз обясних на служителите и на двете ведомства, че баща ми е прекарал инсулт. В София, в следствието се опитаха да ми вкарат думи в устата”, разказа още Васил.

Пред магистратите застана още един инвеститор, строил жилищна сграда в район „Сверен”, на улица „Стара Планина”. Еленор Давчев е категоричен, че никога не се е срещал с Ралев и не е давал пари за строителни разрешения. Той е получавал отказ за строеж, но само чрез срещи между архитекти е бил решен проблемът.

„Закупих терен и направих проект, който входирахме в Общината. Получихме отказ за строеж с няколко забележки, една фатална и други незначителни. Тогава моят архитект се срещна с този на Общината. Скараха се, защото в проекта имаше кула, която бе за декорация, но от Общината го тълкуваха за още един етаж. В крайна сметка само с разговори се оправихме, получих разрешението и започнах да строя. В момента кула няма на сградата”, заяви Давчев.

И днес по време на заседанието Ральо Ралев не пожела да даде обяснения.

Свидетел по делото срещу Ральо Ралев: Обсъждаха се суми от порядъка на 50 хиляди лева, за съдействиеРазпитите на свидетели продължават и в следващо заседание