Строителни работници, бармани и сервитьори, общи работници и безработни. Това са били лицата, които са „наемани” чрез фиктивни договори в театъра в Разград. Те са били набирани от Борис Чилов и Атанас Георгиев. Те са били техни познати от родните им градове. Това съобщи наблюдаващият прокурор след заседанието в Окръжен съд.

Пред магистратите застана собственикът на счетоводна къща "Суис Прумиум Системс" ООД Петко Писков, обслужваща театрите в Разград и Смолян.

Служител на министерството свързвал директорите на театри с мозъка на престъпната схемаБарманка от Разград взела 30 хиляди лева ДМС за три дни работа в театъра в Разград

В четвъртък за същата схема са арестувани директорът на театъра в Разград Левон Манукян, посредникът Атанас Георгиев и спътникът му Борис Чилов. Манукян бе освободен снощи срещу 50 000 лв. гаранция, след като е дал показания пред съдия. Взет му е паспорта и няма право да напуска страната. Чилов също е освободен, след като е дал показания. Георгиев е с постоянна мярка за неотклонение, която вчера му наложи Окръжен съд. За него има достатъчно данни, че е съпричастен към престъплението - присвояване на близо 1 милион от владението на теотъра в Разград. 

„Атанас Геоиргиев е набирал и представял лица на Писков. След това Георгиев е бил като инкасо – събирал е под списък пари от уж наетите лица. Мозъкът на операцията е Писков, тъй като той участва интелектуално в схемата. Установили сме повече от 60 лица, те фигурират в списъци , намерени при ареста на Георгиев край Пловдив. От тези лица 41 са на договор в театъра в Разград. Останалите 20 са други лица, свързани с театъра в Смолян. Спрямо тях не са повдигнати обвинения”, каза прокурор Гавраилов.

Той заяви, че разследването продължава в насока изясняване на обективната истина. Ще бъде проверено дали има и други лица, които са над Манукян и Писков , което да е служител на Министерството на културата.

„Ако имаме доказателства ще бъде повдигнато обвинение, стига да е от компетентността на Окръжна прокуратура”, категоричен бе наблюдаващия прокурор, като отказа да коментира изнесеното по-рано днес обстоятелство, че Манукян е имал срещи със служител на Министерството, който го е насочил към Писков.

„Не може да се коментира това обстоятелство, тъй като нямаме доказателства срещу това лице. Това са само показания на Левон Манукян. Обясненията на един обвиняем не е база за повдигане на обвинение.  Що се касае до фиктивно наетите, не е изключено да се повдигнат обвинения и на тях”, каза още Гавраилов.

Като изкупителна жертва пък бе описан Петьо Писков от своя адвокат. Според Славейко Сарафимов 40-годишният експерт не е имал никакви престъпни намерения, когато е създавал софтуерът, с който са работели театрите. Нещо повече, адвокатът заяви, че за да се стигне до плащане на колосалните заплати е било необходимо тройна идентификация, една от които е на висш служител от Министерството.

„Нито един човек, от тези 60 човека не е назначен в неговата фирма. Клиентът ми е специалист, написал код за програма. Самата програма е създадена, за да генерира документи и нищо повече. Писков е измислил един продукт, но до там. Този продукт е използван с престъпни цели. Никой не познава клиента ми. Дори при срещата на г-н Манукян със служителя от Министерството, никъде не се казва за взимане на някакви пари. Прокуратурата прави някакво предположение, но без доказателствени средства. Писков е нямал пряк достъп, няма как чрез програмата му да извършва платежни нареждания. Той пише кодовете и като такъв, когато има проблем с работата на програмата, той е длъжен да се намеси. Така е търсен за помощ от директора, заради проблем. За мен Писков некоректно е обвинен, само защото е създал един софтуер, използван от друго лице с престъпни намерения”, каза адвокат Сарафимов.

Въпреки добре издържаната пледоария на защитата, председателят на съдебният състав не уважи искането на Писков за по-лека мярка. Той бе върнат в ареста, където ще остане до 8 октомври, когато ще се изправи пред Апелативен съд. По-висшата инстанция ще реши окончателно, дали 40-годишният пазарджиклия ще остане за постоянно в ареста.

 

@trafficnews Собственикът на счетоводна къща "Суис Прумиум Системс" ООД Петко Писков бе доведен днес с белезници в съда. 40-годишният мъж от Пазарджик е един от обвиняемите в схемата за източване на милиони от Министерството на културата през фиктивни договори. В четвъртък за същата схема са арестувани директорът на театъра в Разград Левон Манукян, посредникът Атанас Георгиев и спътникът му Борис Чилов. Манукян бе освободен снощи срещу 50 000 лв. гаранция, след като е дал показания пред съдия. Взет му е паспорта и няма право да напуска страната. Чилов също е освободен, след като е дал показания. Георгиев е с постоянна мярка за неотклонение, която вчера му наложи Окръжен съд. За него има достатъчно данни, че е съпричастен към престъплението - присвояване на близо 1 милион от владението на теотъра в Разград. #trafficnewsbg #bulgaria #plovdiv #fy #fyp ♬ original sound - Trafficnews