Отвод на съда върна делото на Тодор Марков за убита пешеходка в Смирненски

Той е подсъдим и по друго дело за побой и нанасяне на средна телесна повреда

18.10.2024 09:00 1755 0
Отвод на съда върна делото на Тодор Марков за убита пешеходка в Смирненски

Делото срещу 54-годишният Тодор Марков, който е подсъдим за катастрофа със загинал пешеходец в Смирненски, ще бъде рестартирано и ще започне отначало с друг съдебен състав. Днес настоящите магистрати си направиха отвод по искане на прокуратурата и частните обвинители.

Тодор Марков е подсъдим, защото по непредпазливост е причинил смъртта на 65-годишната Мария Георгиева, като я е блъснал на пешеходна пътека. Инцидентът се случи около 18:00 часа на 28 ноември 2022 година, на кръстовището на ул. „Солунска” и ул. „Ружа” в ЖК „Христо Смирненски”. В същия ден валяло дъжд и пътят бил мокър, а видимостта намалена. Тодор Марков работил като шофьор и управлявал поверения му служебен бус „Мерцедес Спринтер”. По това време Мария Георгиева тръгнала да пресича на пешеходна пътека, а товарният автомобил бил на около 70 метра от нея. Марков се движил със скорост от около 45 км./ч, но не видял жената и не намалил скоростта. Забелязал я в последния момент и набил спирачка, непосредствено преди удара, но не могъл да го предотврати. Според автотехническата експертиза бусът е блъснал пешеходката със скорост 40 км./ч. Жената починала на 6 декември същата година от нанесената тежка гръдна травма.

Направените на шофьора тестове за алкохол и наркотици реагирали положително на амфетамин, но кръвната проба е показала отрицателен резултат. Той е подсъдим и по друго дело заедно с Ангел Петров и Николай Гащилов, за побой и нанасяне на средна телесна повреда на Стефан Янков в Столипиново. 

Един от биячите от Столипиново се оказа подсъдим за ПТП със смърт в Смирненски54-годишният Тодор Марков ще бъде съден за две отделни престъпления

Очевидец на боя в Столипиново: Нападнаха ни с бухалки и ножове, а от тях никой не е арестуванЧаст от сблъсъка е заснет от охранителни камери

Настоящето производство за катастрофата стартира от втория път през април, след като в края на януари обвинението беше върнато на прокуратурата за поправка, но Апелативният съд отмени решението. Тогава окръжните магистрати наложиха процесът да протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, макар Марков да беше готов да признае вина.

Днес в съда бяха призовани голяма част от свидетелите и вещите лица изготвили експертиза, но делото така и не стартира по същество. От държавното обвинение поискаха настоящият съдебен състав да се оттегли, заради съмнение за безпристрастност. Мотивите – отказа на въззивния съд да потвърди решението и отказа на настоящия състав от гледане на делото по една от съкратените процедури.

„Съдът смята, че не е проявил пристрастност и е бил обективен с цел разкриване на обективната истина. Действията на съдебния състав обаче явно са останали неразбрани от страните. В действителност, искането за връщане на обвинителния акт не е подкрепено от Апелативния съд. Настоящият съдебен състав е поискал и изслушване на всички свидетели и вещи лица, заради противоречивите доказателства по делото, затова и не е приел подсъдимия да признае вина. Съдът смята, че ако този състав разгледа делото това би породило съмнения във всяка от страните дали крайният акт е обективен и затова следва да се отведе от процеса”, каза съдия Миглена Маркова и закри делото.

Към момента Тодор Марков не е осъждан и се води с чисто съдебно минало.

Нови спънки по делото срещу шофьора, помел пешеходка в Смирненски

Разпитват всички свидетели по делото срещу шофьора, помел пешеходка в Смирненски

Делото срещу шофьор, блъснал жена на пешеходна пътека в Смирненски, пропадна 

Изпрати новина